dissabte, 16 de novembre del 2013

SANTA MAGDALENA DE MENDRAT. MONTELLÀ I MARTINET. BAIXA CERDANYA.

TERRES DE BAIXA CERDANYA.

Visitàvem Montellà del Cadí, una vila (126 hab-2009) situada a 1.158 m d’altitud del municipi de Montellà i Martinet al Baridà. És encimbellada a l’esquerra del Segre. L’església parroquial de Sant Sadurní és esmentada ja el 839. L’antic castell de Montellà fou de la senyoria del capítol d’Urgell.  

Donà nom al municipi fins que Martinet passà a ocupar la capitalitat del nou terme, anomenat oficialment Montellà i Martinet , després que li fou annexat el 1970, l’antic terme de Víllec i Estana. Dins l’antic terme és esmentat també l’antic Castellbò de Baridà. 

Una vegada visitada Montellà el nostre interès era conèixer la capella de  Santa Magdalena de Mendrat o Mandrat segons la font consultada. Seguint la pista de terra que ens condueix a Bastanit trobem el mas Mendrat de propietat privada. Com sempre mirem de respectar la privacitat de les persones ens vam limitar a fotografiar la capella de lluny. 

No es coneixen referències històriques d'aquesta capella de la parròquia de Montellà.  

El mas Mendrat és per excel·lència un gran mas cerdà, té forma d'U, amb el cos principal de tres pisos orientat a l'est i amb l'era situada entre ell i dos cossos perpendiculars.  

Ben a prop, al nord-est del mas, hi ha la capella romànica de Santa Magdalena (segona meitat del segle XII-XIII). Es tracta d'un petit edifici d'una sola nau, absis semicircular i coberta amb volta apuntada.
La porta adovellada és situada a migjorn. Damunt del mur occidental hi ha un campanar d’espadanya de dos ulls.
 
Té a la part superior de la paret oest una finestra monolítica trevolada. 

El mas Mendrat i la capella de Santa Magdalena han estat restaurats modernament. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada