dissabte, 14 de febrer del 2015

RETAULE DE SANT JOAN I SANT MIQUEL. SANT LLORENC DE MORUNYS. SOLSONÈS.

TERRES DEL SOLSONÈS. 

Durant la última sortida d’Amics del Romànic del Berguedà visitàvem l’església romànica de Sant Llorenç de Morunys. Ens va admirar que aquesta fosca església, situada enmig del poble de Morunys, tingués, almenys pel meu gust, uns retaules que sincerament ens van deixar admirats, a mi i als companys amantes del romànic. 

Però no us parlaré d’obres romàniques en aquest escrit sinó que voldria fer menció a un dels dos retaules gòtics que atresora en el seu interior l’església.  

Dades segons fulletó rebut en el transcurs de la visita. 

Es tracta d’un retaule del primer terç del segle XV, obra de Jaume Cirera i Bernat Despuig, dos destacats artistes ja dins el gòtic internacional. 

Es destacable la suavitat i delicadesa en el dibuix i pintura dels personatges. El retaule és dedicat a Sant Joan Baptista que apareix amb l’Agnus Dei i  Sant Miquel armat amb la llança i que ocupen la taula central.  

Els tres quadres laterals a l’esquerra mostren episodis relacionats amb la Arcàngel: pecat i caiguda dels dimonis, el miracle de Gàrgano i Sant Miquel  pesant les ànimes. En aquest darrer quadre és divertit veure al dimoni tibant del platet per fer trampa i apoderar-se de les ànimes. Els quadres de la dreta es refereixen al Baptista: el seu naixement, el baptisme de Jesús i el banquet d’Herodes. 

Al cimal del retaules hi trobem un calvari, i a a baix, la predel·la, que conté set quadres, tres a banda i banda del central que representa a Jesús en el moment de la passió. 

Segons va comentar el guia aquest retaule va estar perdut després de la guerra, i retornat quasi 60 anys després sota secret de confessió, per persones desconegudes. 

Actualment restaurat llueix tot el seu esplendor en la capella al costat de l’altar principal.  

Val la pena fer una escapada a Sant Llorenç de Morunys per veure aquesta meravellosa obra. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia. M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada