dijous, 19 de febrer del 2015

RETAULE MAJOR DE SANT LLORENÇ. SANT LLORENÇ DE MORUNYS. SOLSONÈS.

TERRES DEL SOLSONÈS. 

Continuarem explicant part de la història dels retaules que tant cridar-nos l’atenció a la visita feta a l’església de Sant Llorenç de Morunys.  Va ésser una sortida molt profitosa que van fer amb els Amics del Romànic del Berguedà. En aquest escrit parlarem del retaule de l’altar major. 

Dades segons fulletó rebut en el transcurs de la visita. 

El retaule major està dedicat a Sant Llorenç i data de l’any 1712. És obra de l’escultor vigatà Joan Francesc Morató. El pintat i el daurat fou realitzat l’any 1740 per Miquel Pernau. 

 
El retaule disposava originàriament de dos pisos aixecats sobre un ampli basament. Emmarcades per columnes salomòniques molt adornades, les fornícules contenien escultures de sants a mida natural. 

Els estralls de 1936 afectaren el cos superior del retaule, totes les figures dels sants i la mesa de l’altar. Malgrat tot, s’aprecia la qualitat de la talla en els relleus originals encara existents que han estat recentment restaurats. 

El procés de restauració s’ha completat amb la col·locació del medalló superior de la dreta i les talles de Sant Josep i Sant Benet, tot plegat obrat de bell nou per l’artista local Joan Herrada.
 

Sincerament, val la pena asseure’s davant del retaule i observar, poc a poc, els detalls de l’obra. Aleshores encara trobés més a faltar la seva part alta. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada