dijous, 19 de març del 2015

SANT MARTÍ DE PEGUEROLES. NAVÈS. SOLSONÈS.

TERRES DEL SOLSONÈS. 

Visitàvem en la nostra volta, per les terres on es confonen el Berguedà i el Solsonès, el lloc de Pegueroles i la seva església sota l’advocació de Sant Martí.

 
Pegueroles és un poble (37 h. 2009)(663 m. alt.) del municipi de Navès (Solsonès), situat al SE del municipi, entre les rieres de Gargallà i de l’Hospital. 

En la consulta etimològica al diccionari Alcover-Moll ens dóna aquesta definició.: derivat diminutiu de peguera. Consultada aquesta segona definició ens recorda la llenya de pi per fer pega.

 
Aquesta església era a la vall de Lord, dins el terme de Navès o d’Abella. Degué esser molt aviat església parroquial, tot i que aquesta situació no és confirma en una època gaire tardana. 

Les notícies d’aquesta església, així com les seves funcions com a parròquia, no  es troben fins l’any 1313 en la visita que els delegats arquebisbals feren a les parròquies del deganat de la vall de Lord, entre les quals hi havia la de Sant Martí de Pegueroles.

Tingué funcions parroquials durant segles, però actualment no les conserva i fins i tot es troba sense que s’hi celebri culte. 

Molt probablement, als seus orígens aquesta església constava d’una nau rectangular, capçada a llevant per un absis quadrat, actualment allargassat pel costat de llevant amb un altre de semicircular. 

A més de l’enderroc de la capçalera de l’absis, hom buida els murs laterals per tal d’encabir-hi sengles capelles i una sagristia. 

La teulada és a dos vessants. Una porta amb un muntants enganxat a l’absis dóna pas als galliners que s’arrengleren al mur de la nau que mira a migjorn. 

El frontis és culminat per n campanar d’espadanya amb dues finestres d’arc de mig punt. Té una finestra no ben al centre de l’absis sinó més vers migjorn, de doble esqueixada, amb un bloc que forma, tot sol, l’arc de mig punt; l’ampit amb l’inici dels muntants també han estat tallats en un bloc monolític.
 
La porta, oberta a migjorn, és resolta amb arcs de mig punt en degradació, formats per dovelles acuradament treballades. A ponent hi ha una altra porta, que comunica l’església amb l’habitatge que fou bastit al frontis, amb un nou intent, ben resolt, certament, de fer les coses amb poc encert. 


A l’interior la nau ha esta coberta amb volta de canó apuntada, reforçada per uns arcs torals també apuntats. La volta apuntada i els arcs arrenquen d’una motllura bisellada. 

A la capella del mur de tramuntana hi ha trossos en els quals ha caigut la fina capa de guix. on resta l descobert una decoració pictòrica  molt posterior. 

Sobre aquestes capelles i per damunt de la cornisa hi ha uns braços de ferro acabats en un cap d’animal.

 
L’havíem visitat fa uns anys i ara encara que en les mateixes condicions de conservació sembla ser que alguna ànima caritativa a netejat i posat ordre en l’interior de la nau.  

Sant Martí de Pegueroles és una edificació religiosa que forma part del Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català de Navès (Solsonès). 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada