dissabte, 14 de març del 2015

SANTA MARIA ”nova” D’AGUILAR DE SUNYER. MONMAJOR. BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA. 

Una vegada fotografiada la vella i enrunada església de Santa Maria visitàvem la nova també sota l’advocació de Santa Maria.

 

L'església és la nova construcció religiosa alçada prop de la masia del Sunyer d'Aguilar a finals del segle XVIII i consolidada l'any 1833, segons esmenta la llinda de la porta d'entrada.  

És l'església de la casa i substitueix l'antiga església romànica de Santa Maria d'Aguilar,  a pocs metres de distància (just al costat de les restes de l'antic castell d'Aguilar "Podio Aquilare").  

L'església fou alçada en un moment de gran prosperitat per la casa pairal del Sunyer d'Aguilar, s'abandonà l'antiga casa, veïna a l'esmentada església i es construí també la nova masia. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Santa Maria d'Aguilar del Sunyer és una església d'una sola nau amb un petit transsepte marcat i amb el campanar adossat a llevant de planta quadrada i cobert a quatre vessants.  

Una sagristia de planta quadrada s'aixeca a tramuntana. L'església està coberta a doble vessant i la façana presenta un òcul de petites dimensions i una porta amb llinda.  

L'aparell és força irregular. L'obra és senzilla i sense cap element a ressaltar. 

L'església nova de Santa Maria d'Aguilar és un monument que forma part del Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català. Es troba però, més a prop de la vila de Cardona (Bages). És una església sufragània de Sant Andreu de Gargallà. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada