divendres, 4 de novembre del 2016

SANT MIQUEL D’ELS ANGLES . CAPCIR. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL CAPCIR 

Aquesta vegada van travessar la frontera per conèixer, com en moltes més ocasions, també la propera Catalunya Nord. Des de Mont-Lluis vam enfilar la ruta que ens portà fins Els Angles.

A la part alta del poble emergeix el campanar de l’església i com sempre van voler veure l’edifici religiós. Ens van alegrar trobar-la oberta a les persones, tant per visitar-la, com també per resar.

Els Angles (en francès les Angles és un municipi de 575 h. 2007) el seu terme comprèn la capçalera de l’Aude, un petit sector de la vall de Lladura, amb la del seu afluent el torrent de Vallsera i, a l’alta vall de la Tet, el territori comprès entre el pantà de la Bullosa i el pantà de Matamala. ). Entre els 1600 i 2400 m d’altitud hi ha una important estació d’esports de neu.

El poble, que agrupa la major part de la població del municipi, es troba sobre un turó, a 1650 m d’altitud, on hi ha encara part de la muralla i la torre del castell. 

La primera menció d’un lloc de culte al poble d’Els Angles és de l’any 908 sota l’advocació de Sant Salvador. El rei Carles III, anomenat el Simple, en un document confirma la propietat d’aquesta església a l’abadia de Sant Jacques de Jocou, en Razès. 

Aquesta església serà reedificada a l’emplaçament actual durant el segles X-XI conservant el mateix nom de Sant Salvador. 

L’any 965 el comte Sunifred II de Cerdanya-Besalú donà en el seu testament el poble i l’església a l’abadia de Sant Miquel de Cuixà. L’any 1106 Ricard, bisbe de Narbona consagrà l’altar major. 

En el període entre 1863 i 1866 l’edifici va ser reconstruït per amenaçar  ruïna i aleshores la nova església va ser posada sota l’advocació de Sant Miquel.



Ës un edifici de una sola nau amb un absis semicircular i dues capelles laterals. Les arcuacions llombardes, el fris de dents d’engranatge de l’antiga església, com també les pedres tallades de l’època romànica van ser conservades en el seu emplaçament original. La resta de material de l’antiga construcció va ser reutilitzat, com és pot veure en una pedra situada a la part baixa de la façana principal. Cadascuna de les famílies del poble va participar activament en el finançament i la reconstrucció així com el seu  embelliment. L’interior del temple és d’estil neogòtic.



El campanar es una torre de planta quadrada que havia en un principi acabar en una teulada a quatre costats. Problemes econòmics del l’època i la fallida de l’empresa de construcció va fer que finalment s’optés  per finalitzar-la amb una talaia on són col·locades dues campanes del poble desaparegut de Vallsera. 

El retaule de l'Epifania i l'Adoració dels Reis Mags, situats a l'entrada a la dreta, són del segle XVIII. Provenen de l'antiga església de Sant Salvador. El retaule està classificat com a monument històric des de l'any 2000. També hi ha objectes com una creu, la pica baptismal i alters més dignes de veure.

Val la pena visitar Els Angles, veure el castell, passejar pels seus carrers, força ornats, i observar el llac de Matamala al fons de la vall. 

La major part de les notes són traduïdes del text en francès del cartell situat a l’entrada del lloc de culte. Les traduccions no són la meva millor arma. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada