divendres, 18 d’agost del 2017

SANT PERE DE VALLMANYA. PINÓS. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS. 

Vallmanya (59 h. 2009/573 m. alt) és un poble localitzat a l’est del terme de Pinós. Situat a l’esquerra de la riera de Vallmanya, afluent, per la dreta de la riera de Salo.

 
El nucli urbà, el més gran del municipi, és centrat per l’església parroquial de Sant Pere, de la qual depèn la de Salo. El lloc és esmentat el 1021; el castell de Vallmanya ho és el 1277 com a possessió dels Pinós.  

El lloc formava part dels dominis del comtat de Berga, juntament amb els Peguera, Fígols i la casa fortalesa de Berga.

Sant Pere de Vallmanya (582 m. alt.) és l'antiga església del castell del mateix nom. Es troba a la part més alta del poble, al nord, culminant el conjunt de cases. Al seu costat hi ha una notable porta d'entrada al cementiri. Sempre ha mantingut el seu caràcter parroquial.  

Tot i que el lloc ja és esmentat al segle X-XI, l'edifici actual és dels segles XVII-XVIII.  

L’església de Sant Pere de Vallmanya és una construcció religiosa d'una sola nau amb capelles laterals, coberta a doble vessant i amb la porta a migdia de l'edifici. La porta és l'únic element decorat de tot l'exterior de l'edifici, amb un senzill frontó triangular que reposa sobre pilars estriats i capitells jònics.

L'església, de grans proporcions, té un enlairat campanar de planta quadrada al mur de ponent; aquest campanar és també obra del segle XVIII però fou construït sobre la base d'una torre medieval, possiblement la torre del castell de Vallmanya. Està format per un cos rectangular dins la nau de l'església, aprofitat com a base del modern campanar.
 
 
Al costat de migdia conserva encara una finestra de mig punt dovellada i, a la cara de ponent, una estreta espitllera. L'aparell és de carreus irregulars i reble, propis del segle XI. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada