dimecres, 31 de gener del 2018

SANT PERE DESPUIG. VALL DE BIANYA. GARROTXA

PASSEJANT PER LA GARROTXA

Sant Pere Despuig és un nucli de població (108 h. 2009/ 439 m. alt.), de caràcter disseminat. Es troba aturonat al centre de l'altiplà que separa les rieres de Santa Llúcia de Puigmal i de Santa Margarida. Com el mateix topònim indica, l’església es troba situada damunt un puig de la petita formació muntanyenca de la Cademunt.


El topònim del lloc ve documentat, vinculat amb el nom del temple, com a “Pui” (1095), “Podio de Biania” (1248) i “Podio” (1372), sent aquest últim el que ha quedat finalment. Aquesta església ve esmentada sovint com a Sant Pere Espuig o Despuig. Tot i això, en els documents oficials se li ha aplicat sempre el topònim de Puig, traducció del “Podio” llatí.

La família dels Bianya, posseïa en franc alou una estada senyorial al costat de l'església de Sant Pere del Puig (avui aquesta estada està totalment en ruïnes); a ells es deu la fundació de l'església parroquial de Sant Pere.


L'any 964 va tenir lloc la consagració del temple anterior al que ha arribat als temps actuals; apareix esmentat com: "...Sancti Petri...constructam in territorio de Bianya. Aquesta és una de les primeres notícies que es tenen del temple. Centúries més tard passà a dir-se Sant Pere Espuig o Despuig, amb l’article salat aglutinat al nom d’origen.

La primera església va ser consagrada el 964, després en el segle XII devia tornar a ser reedificada. Les cròniques del segle XV esmenten que l’església va ser destruïda pels terratrèmols. Això fa que hi hagi  poques restes de l’edifici romànic del segle XII, posterior al consagrat en el segle X. Aquestes restes es poden veure a l’extrem sud-oest de l’edifici, on hi ha construïda la torre del campanar.


Era d'una nau que s'estenia de llevant fins a ponent, però el segle XVIII hom amplià vers els costats nord i sud, capgirant la seva disposició i convertint la vella nau en creuer.

El campanar d’espadanya, va ser convertit en torre rectangular amb teulat a quatre vessants. Sota les obertures del pis superior, obertes als quatre vents hi podem apreciar d'altres obertures cegues.

La porta d’entrada actual, d’estil barroc, situada a migdia té una llinda on hi ha gravada la data de 1782. Dins el timpà hi ha els atributs iconogràfics de l'apòstol enmig de motius decoratius de fullatges estilitzats.

Al nord i est hi ha annexada una rectoria.


L’any 1936, van destruir totes les imatges del seu interior. Fins aleshores aquesta església parroquial posseia una marededéu romànica, sedent, venerada sota l’advocació de Mare de Déu de Gràcia. 

El 1939 es va rehabilitar el temple. Els anys 2001 i 2002 es va tornar a reformar.

L’església de Sant Pere Despuig és inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada