divendres, 23 de març del 2018

SANT FELIU DE TORELLÓ. OSONA

TERRES D’OSONA

La vila de Torelló degué la seva antiga importància a la capitalitat del terme del castell de Torelló, el qual pertanyia inicialment a la casa comtal i reial. Aquesta l’infeudà als Besora (segle XI), als Montcada (1086-1309), als Vilademany (1324) i als Milany (1347), i finalment fou adquirit l’any 1351, amb el beneplàcit reial, pels Cabrera, els quals el posseïren, amb alguns segrests per part del rei, fins a la fi de les senyories jurisdiccionals.


El temple primitiu de Sant Feliu de Torelló possiblement de l’any 881 tenia una nau amb volta de canó i sembla ser que tres absis. La nau estava orientada a llevant i tenia un cloquer de merlets. Actualment no hi queda cap vestigi.

L’any 1480 es fa reformar a causa dels danys del terratrèmol i les lluites entre els nyerros i els cadells.

Entre 1530 i 1531 s’allarga la nau per ponent i es construí un nou arc al centre per assegurar la volta. Posteriorment sofrí més modificacions i és construïren diferents capelles.

L’any 1672 prengué la forma actual, precedida de dues torres a cada banda de la façana i amb un esvelt campanar. El 1688 en fou beneïda la nau central, però la façana i el campanar es construïren entre el 1704 i el 1713, si bé posteriorment encara s’hi edificà, sobretot a la façana.

La façana està orientada a l’oest i presenta una part central coronada per un frontó triangular. L’accés a l’atri es fa per tres arcs de mig punt. El central és de majors dimensions. Sobre seu hi ha un òcul de vuit costats que té un vitrall policrom de la Verge.

El 1936 fou destruït l’antic retaule barroc de Pau Costa, obrat entre el 1706 i el 1710, i altres retaules i imatges.


Durant la Guerra Civil  el temple sofrí una gran desfiguració al reutilitzar-se com mercat, garatge de cotxes i menjador pels refugiats. Això comporta la destrucció i la crema dels retaules barrocs, de l’orgue i del cor. Acabada la guerra comença la lenta recuperació de l’edifici.


Una posterior restauració mostra la traça de l’arquitecte Josep M. Pericas com en el presbiteri, l’altar major, cobert per un baldaquí projectat pel voltants de 1953. L’any 1948 ja havia dissenyat la pica baptismal i una de beneitera. Destaquen també l'Últim Sopar de 1941, de l'absis central de la parròquia, fet per Lluís Masriera i Rosés.


En un altar lateral es venera el cos del màrtir sant Fortià, un dels sants innocents que hauria estat sacrificat per Herodes i transportat a Torelló el 1298, segons una tradició local. És un sant de devoció molt arrelada en el Torelló històric i molt viu en l’onomàstica antiga i actual.
L’any 2001 ha tornat a ser restaurada.

Sant Feliu de Torelló és una església protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada