dimecres, 28 de març del 2018

MARE DE DÉU DE LES NEUS. ESPINAVELL. MOLLÓ. RIPOLLÈS

TERRES DEL RIPOLLÈS

Espinavell (Espinabell) és un poble (43 h.2009) situat a la vall de Camprodon, escalonat en un vessant a l’esquerra del Ritort, a la capçalera de la vall de Molló. Vora el riu hi ha l’antiga farga d’Espinavell.


L’església d’Espinavell és una de les esglésies sota l’advocació de la Verge de les Neus més antiga de Catalunya. Malgrat la primera impressió sembli ser una església romànica, la veritat és que l'església es va construir en acabar-se el segle XVII, en un estil molt rústic i popular. El bisbe de Girona n’autoritza l’aixecament el 8 de març de 1682. Trenta anys més tard, el 1713, s’anomena “capella de les Neus” i li foren donades unes ordinacions. Aleshores eren temps d’esplendor de la contrada.


L’interior de l’edifici va ésser decorat amb falses voltes de maó, tot arrebossat i potser decorat. De tot això no queda res degut a una recent restauració. Igualment passa en les dues capelles laterals, avui dia desaparegudes, que s'han convertit en dos espais dins de l'església sense cap funció.


Es tracta d'una església amb planta de creu llatina, amb capelles laterals i absis semicircular en la part central de la nau. Hi ha un arc en el que descansen els cabirons de la teulada, formada per bigues de fusta i teules àrabs, de tipologia a dues vessants.


Té adossat un campanar quadrat amb grans obertures per les campanes i teulada a quatre vessants. Hi queden restes d'una esfera de rellotge, la maquinària del qual ha desaparegut. La façana és arrebossada i sobre la part dreta hi ha una meridiana solar.

Actualment hi ha obres de reparació sembla ser de la teulada.

Mare de Déu de les Neus de Molló és una obra inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada