dimarts, 29 de maig del 2018

SANT MIQUEL DE FONTANET. TORÀ. SEGARRA

PAS A PAS PER LA SEGARRA

Fontanet és un petit poble(12 h. 2009). Pertanyia fins el 1968 de la Llanera del Solsonès.


L’església de Sant Miquel de Fontanelt s’aixeca dalt d’un turó, (477 m. alt.) la confluència del barranc de Figuerola amb la riera de la Llanera. El castell de Fontanet estava situat on avui hi ha la propera masia de Can Garriga. Ja està esmentat el 17 de març del 1030 en un document de venda que féu un tal Emmo a Sant Ermengol, bisbe d'Urgell.

L'església de Sant Miquel de Fontanet antigament era sufragània de Sant Pere del Castell de Figuerola.


Al segle XV veiem com a senyor temporal del castell de Fontanet a Bernat de Camporrells, que al mateix temps és baró i senyor de Biosca i Talteull. Al segle XVI, Fontanet està comprès dintre la Vegueria Comptal de Segarra de Cardona, la capitalitat de la qual és la vila de Torà, amb 14 cases habitades,

Al segle XVII Fontanet tenia terme propi i els comuns de Torà i Fontanet tingeuren una llarga disputa per les fites dels termes.

L’esgésia de Sant Miquel de Fontanet és una construcció d'una sola nau de planta rectangular d'estil romànic, amb volta de canó i un absis decorat exteriorment amb un fris d'arcuacions cegues i lesenes.

El parament és de carreus que segueixen filada, treballats a cops de maceta. El seu tipus arquitectònic respon a les formes llombardes de finals del segle XI i principis del XII.


En l’ampliació de l’any 1679 va situar-se la porta d’accès a l’oest, va allargar-se un tram per la part de ponent i es va construir l'actual campanar d'espadanya de dos finestrals i l’acollidor porxo cobert a dos vessants davant de l'actual porta. Tal vegada podia haver estat un comunidor. La entrada actual és d’arc rebaixat i té una porta de fusta de doble batent

La primitiva porta romànica d'arcada de mig punt adovellat, situada a la paret que dóna a migdia, es va descobrir l'any 1987 durant les obres de restauració.

Actualment l’església parroquial de Sant Miquel, és sufragània de la de Sant Gil de Torà. Costa de creure que al segle XIX, de Sant Miquel de Fontanet, en depenien les de Figuerola, Puigredon, i la quadra de Jovans.


Al pis de l'església hi ha tres sepultures sense lauda. Una pertany a la casa Solà, una altra a la casa El Moli i la tercera als rectors de la parroquia. A l'entrar hi ha una gran i artí­stica reixa de ferro forjat de dues esberles que tanca la petita capella de les fonts baptismals

Sant Miquel de Fontanet és un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada