dijous, 4 d’octubre del 2018

SANT MARTÍ DE LLAGUNES. SORIGUERA. PALLARS SOBIRÀ

PASSEJANT PEL PALLARS SOBIRÀ

Llagunes (1.302 msnm.) és un petit nucli de població del municipi de Soriguera. Formava part del seu terme primigeni.

Llagunes està situat en un pla en el vessant sud-oest del Serrat de Santa Creu, a l'entorn del qual pren la forma d'una C, mantenint uns camps de conreu al mig. L'església de Sant Martí de Llagunes, parroquial, és al centre de la C, amb una petita plaça en el seu costat meridional. La resta, forma pràcticament un sol carrer, que ressegueix la forma del poble.

És una petita església d'origen romànic, però molt transformada amb el pas del temps, d'una sola nau i absis semicircular -amb una irregularitat al seu costat nord a causa del terreny- al costat de llevant.

La porta, un senzill arc de mig put, es troba al lateral de la migdia. A costat i costat de la nau hi ha adossades algunes capelles, la petita sagristia i l'esvelt campanar, de secció quadrangular a la part inferior que transforma en octogonal a la part superior, remata per un capitell de llicorella.


L'aparell dels paraments, de gres roig, és irregular, sense retocar i en alguns indrets travat amb morter. La coberta de la nau és a dues aigües de llicorella. L'absis presenta una coberta independent.

Sant Martí de Llagunes és una església protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada