dissabte, 13 d’octubre del 2018

SANTA EULÀRIA D’ARRÒS. VIELHA I MIJARAN. VAL D’ARAN

PETJADES PER LA VAL D’ARAN

Arròs (Ròs) és un poble 120 h. 2009/956 msnm.) situat al peu del serrat d’Arròs , límit oriental de la ribera de Varradòs, damunt la riba dreta de la Garona (abans de la seva confluència amb el riu de Varradós), als vessants orientals de la muntanya de Mariagata. Pertanyia al terçó de Marcatòsa. Fins el 1970 fou, juntament amb Vila, municipi independent amb el nom d’Arròs i Vila. El poble, esglaonat pel pendent de la muntanya, té a la part baixa l'església parroquial de Santa Eulària.


Santa Eulària d’Arròs és una església d'una sola nau amb volta d'aresta i amb el final d'absis quadrat. L’edifici és gòtic de transició però reformada posteriorment. Van ser afegides posteriorment quatre capelles laterals que desfiguren l’antiga obra.

Té un campanar de planta i cos octogonal adossat al mur de ponent de l'església; consta de sis pisos cada un d'ells delimitats exteriorment per un fris. Els darrers dos pisos tenen obertures per cada una de les cares. La coberta és quasi plana, únic exemplar a tota la Vall d’Aran.

Eln el seu interior conserva una pica baptismal de marbre blanc del segle XII, sense decoració excepte dues petites motllures. El pedestal es recolza sobre una base de tipus àtic. La pica baptismal és composta per cubeta, peu i base. La cubeta de no gaires dimencions presenta una decoració en baix relleu tot representant motius vegetals (la típica tija que volteja tot el perímetre); el peu està decorat de dalt a baix per unes estries en baix relleu que s'eleven en espiral. Per últim la base té forma quadrada i de gruix pla.

Hi ha també una talla gòtica de la Mare de Déu d'Arròs, que abans era policromada, però que el mal estat de conservació li ha fet perdre la policromia. Segons dades hi ha una creu processional gòtica d’argent.


Santa Eulària d'Arròs és una l'església protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada