dimarts, 11 de desembre del 2018

SANT MIQUEL DE VILAPLANA. BARONIA DE RIALB. NOGUERA

POC A POC PER LA NOGUERA

En una nova jornada de visites guiades a terres de la Baronia de Rialb ens aprofitàvem per conèixer una mica més el seu territori, portats per les paraules i ensenyances del nostra guia, en Jaume.


Vilaplana és un poble (17h. /626 msnm.) situada al sud-est del terme municipal  i a la dreta del Segre, entre la Clua i Tiurana. Bona part del terreny adjacent ha restat negada per les aigües del pantà de Rialb des del 1999. Formava part de la baronia de Tiurana.

El nucli de Vilaplana i la seva església es troben  al llom de la carena que s'aixeca entre les aigües del pantà de Rialb (enfront de Tiurana) a llevant, i el barranc de la Bastida a ponent. És un indret molt aïllat i allunyat dels principals eixos de comunicacions.


El lloc i el castell de Vilaplana són documentats des de l'any 1042 quan el castell apareix com afrontació del castell de la Clua.

Sant Miquel de Vilaplana fou seu d'una parròquia. Consta que el seu capellà, el 1280, pagà la dècima beneficial. N'hi hagué fins als temps moderns. El titular, Sant Miquel, i la situació encastellada són alguns indicis de la seva fundació o construcció relativament primitiva. Aquesta parròquia té un terme gran, que va des del Segre al terme de Pallerols de Rialb i Peramola.


És un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó, suportada per arcs formers i reforçada per un arc toral, tots de mig punt. La nau és capçada per un absis semicircular, obert amb un arc presbiteral.

La porta, de mig punt, s'obre a la façana nord. Té una finestra de doble esqueixada i una altra que s'obrí posteriorment durant les reformes en què es va afegir la sagristia.

A la façana oest hi ha un campanar d'espadanya de dos ulls i un ull de bou circular. Al centre de l'absis hi ha una finestra de doble esqueixada.


Els murs són llisos, sense cap ornamentació, tret d'un ràfec bisellat a l'absis. L'aparell és de carreus, sense polir, però ben escairats, disposats en filades molt uniformes i regulars, que posen en evidència les fórmules de principis del segle XII.

Sant Miquel de Vilaplana  és una església romànica que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia. M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada