dissabte, 1 de desembre del 2018

SANT FÈLIX DE VILAC. VIELHA I MIJARAN. VAL D’ARAN

PETJADES PER LA VAL D’ARAN

Vilac és un poble (212 h./1.047 msnm.) situat en un coster, al vessant de la dreta de la vall del riu Salient, vora la seva confluència amb la Garona, al peu de la serra d’Es Cròdos. Vilac era el cap del terçó de Marcatosa. Fou municipi independent fins el 1970. L’antic terme comprenia els despoblats de Santa Gema i Sant Germés.


Sant Fèlix de Vilac fou edificada en el segle XII seguint el mateix model que en la del Bossòst, si bé en la seva construcció s'empraren elements anteriors (visibles a la façana). El seu aparell regular i molt ben escairat, poc freqüent a la Val, fan suposar que es constituí amb abundància de medis. En el curs del segle XVI, la capçalera sofrí importants transformacions, essent enderrocats els absis romànics. Durant el segle XIX aquesta fou novament modificada, adquirint el seu aspecte actual.


L’edifici presideix una plaça que fa de mirador. El seu origen romànic s’observa en la configuració arquitectònica en planta basilical, des d’on s’erigeix una estructura de tres naus, de volta de canó la central i de quart de cercle les laterals. Quatre arcades separen les naus i els corresponents pilars circulars les sostenen. El parament és de carreus coronats per impostes llises. De la volta arranca una petita cornisa decorada amb boles en relleu. A llevant trobem l'actual presbiteri octogonal cobert per una cúpula amb llanterna que és una obra del segle XIX. A l'extrem d'aquest, al 1829, segons consta a la façana, es construí la sagristia.


El millor element arquitectònic i escultòric de l’època romànica de Sant Fèlix és la seva portalada, la qual està formada per quatre arcs de mig punt en degradació llisos però protegits per un guardapols decorat amb el típic escacat (molt habitual a Aragó, Navarra i Gascunya). Només una arquivolta conserva la seva columna de fust exempt i monolític que descansa sobre una base àtica bastant alta i amb un capitell cúbic amb entrellaçats. La imposta llissa es perllonga en la llinda monolítica.

El timpà de marbre, en forma semicircular que reposa sobre la llinda rectangular de pedra, envoltat per un arc de mig punt adovellat que correspon a l'arquivolta inferior de la portalada, representa el Pantocràtor. L'execució escultòrica d'aquest timpà és força arcaica i recorda el de la portalada de l'església de Bossòst. Damunt del portal hi ha encastada una pedra amb un crismó, de possible origen funerari i dues roses.

L’herència gòtica es fa palesa en la torre campanar de planta quadrada, de tres pisos, construïda pels volts dels segles XIV  i XV que s´aixeca al mur de ponent sobre el darrer tram de la volta central de l’església. Aquesta herència la trobem en la configuració ogival dels finestrals. El superior presenta dues finestres d'arcs apuntats a cada costat i l'inferior té una única finestra per cara amb tres arcs en degradació sostinguts per columnes. Per un altre costat, la torre es rematada per merlets que denoten la seva funció defensiva i que actualment romanen tancats.


A l'interior conserva diversos elements d'època romànica. Una pica baptismal que té la part superior decorada per un fris continuat on un monstre alat es mossega la cua formant una cinta continua ondulant de poc relleu que dóna la volta a la pica. Entre les ondulacions hi ha trèvols i pinyes. La part inferior de la pica, on fa l'ondulació, està decorada amb una figura humana molt estranya, amb uns ull enormes, dret, amb les cames i els peus representats de perfil i la resta de front i tocant-se el cap amb la mà esquerra. La resta de la pica està decorada amb arcuacions molt estilitzades. El pedestal és format per una columna amb quatre bordons. La base està decorada amb petites semiesferes en relleu.



També hi ha una pica beneitera amb dues franges horitzontals, amb incisions romboïdals molt profundes a la part superior i semiesferes a la part inferior. el pedestal  és format per una columna central rodejada de quatre columnetes exemptes que es recolzen a cada un dels angles de la base de forma cúbica.


S'hi conserven una talla policromada de la Mare de Déu de Gràcia, de transició al gòtic (segle XIII), una creu processional d'argent sobredaurat (segle XVIII), així com cinc plafons d'un antic retaule gòtic, amb sant Miquel i la Dormició de Maria. de factura excel·lent, atribuït al "mestre de Vielha" o de Pere Despallargues.


A la sagristia trobem cinc plafons d'un retaule gòtic, que representen un Sant Miquel, la Visitació, l'Anunciació, el Naixement de Jesús i la Dormició de Maria. Les taules presenten diferències en l'execució, el que fa pensar en diverses mans.


Hi ha diferents peus d’altar :

1r. El primer és situat a la segona capella sota el presbiteri octogonal. Està construït d'un sol bloc monolític de pedra, de planta quadrada, amb una semi-columna a cada angle que es recolza sobre una base i que està rematat per un alt capitell amb una sèrie de línies horitzontals a la part central flanquejades per escacats.



2n. Situat a la primera capella sota el presbiteri octogonal. És un bloc monolític de pedra, de superfície llisa excepte una obertura al centre que sembla que podria havia fet funcions de reliquiari,



3r. Situat a la capella central esquerra del presbiteri. És un bloc de pedra monolítica, de planta quadrada amb una semi-columna de poc relleu a cada angle i, al mig, un atlant molt barroer esculpit. La part inferior, a mode de base, no presenta gairebé decoració i a la part superior apareix un capitell força alt i sense decoració. L'atlant apareix representat frontalment, sostenint el capitell amb el cap i les dues mans, amb les cames separades.



4t. Situat al centre del presbiteri. Bloc monolític de pedra, de planta quadrada i una columna semicircular a cada angle. Entre aquestes hi ha esculpida una columna central amb quatre semiesferes en relleu acusat, dues a la part superior i dues a l'inferior. Aquesta part central es recolza sobre una basa decorada amb un rectangle en baix relleu on hi ha una creu esculpida. La part superior, a mode de capitell, està decorada amb dos cercles separats per un eix format per cinc incisions quadrades.


Sant Fèlix de Vilac és una església romànica protegida com a Bé Cultural d'Interès Local. Està situada als afores del nucli, al lloc de l'antic castell, del qual el campanar possiblement era una torre de defensa.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada