dimarts, 2 de juny del 2020

SANT MARTÍ DE CASTELL DE VERNET . CONFLENT. CATALUNYA NORD.

PETJADES PEL CONFLENT

En la nostra visita a al monestir de Sant Martí del Canigó fotografiàvem  l’església del poble de Castell de Vernet i la seva església sota l’advocació, també de Sant Martí.  


Pujant  al monestir hi ha l’església de Sant Martí Vell situada a llevant del poble i al peu del començament  de la pujada al monestir de Sant Martí del Canigó. Aquesta església és situada en el lloc on havia estat el Castell de Vernet


El poble de Castell de Vernet és situat a la vall del Cadi, al nord del terme comunal del seu mateix nom, poc abans que el Cadi surti del seu terme per entrar en el de Vernet. El poble és a la zona menys muntanyosa del terme municipal.


És un poble poc cohesionat, d'hàbitat dispers, amb l'església de Sant Martí en una posició aproximadament central entre les cases poc agrupades que formen el poble.



Sant Martí de Castell de Vernet és un edifici d'època moderna, construït a baix el poble per tal de substituir la vella església de sant Martí, Sant Martí Vell, que es va convertir en oratori i gradualment va ser abandonada.



Amb l'espoli del monestir de Sant Martí del Canigó, aquesta església en va acollir diverses restes, entre elles capitells i altres elements del claustre, que el 1922 foren restituïdes al monestir.

Text i recull dades:  Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada