dijous, 18 de juny del 2020

SANTA MARIA D’ESPIRÀ DE CONFLENT. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL CONFLENT

Espirà de Conflent (Espira de Conflent, en francès) és un municipi (183 h. 2009/ 334 msnm.) situat al sector més baix de la comarca, que comprèn la baixa vall de Llec, la coma d’Espirà (que aflueix a la Tet per la dreta de Marquixanes) i un sector del vessant esquerre de la vall de Lentillà.

El lloc d’Espirà és documentat des de la segona meitat del segle X. Tot i que és molt probable que ja al segle X disposés d’una església, no se’n coneix cap referència fins l’any 1145. Aquesta notícia indica que en el dit any el prior de Santa Maria de Serrabona va transmetre a l’ardiaca d’Elna dues parts del delme de l’església de Santa Maria d’Espirà.


Es desconeix la data exacta de fundació d’un priorat de canonges augustinians a l’església de Santa Maria d’Espirà per part del priorat de Serrabona, però fou establert amb tota seguretat a la fi del segle XI. La primera notícia certa de la seva existència és de l’any 1190, quan el seu prior, Ramon de Palau, amb l’aprovació dels germans de comunitat composta per sis canonges, concedí a Joan Vallespir i la seva muller un casal propi, a canvi d’un cens anual. Un altre document del 1192 aporta noves precisions sobre aquesta concessió.

De l’any 1194 es té notícia d’una donació feta pel prior ja esmentat, Ramon de Palau, amb el consentiment dels canonges.

A partir d’aquest moment les notícies són escadusseres. Del 16 de desembre de 1236 és la compra d’una vinya per part del prior Ramon, en benefici d’ell, dels seus successors i de tot el convent. Ben entrat el segle XIII la canònica caigué en una gran decadència. Sembla que vers el 1271 la comunitat era pràcticament extingida, i el títol prioral havia esdevingut un simple benefici eclesiàstic.


En alguns documents, a partir dels segles XIII i XIV, el lloc és anomenat Espiranell. En aquest sentit cal consignar que els anys 1279 i 1280 el priore de Aspiranello contribuí a satisfer la dècima recaptada en aquells anys a la diòcesi d’Elna.

Com totes les canòniques augustinianes de Catalunya, Santa Maria d’Espirà de Conflent fou secularitzada el 1592 per la butlla apostòlica del papa Climent VII.

El priorat de Santa Maria d’Espirà de Conflent, després d’un llarg període de decadència, fou restaurat el 1607 pel bisbe d’Elna, Onofre de Reard, en prendre possessió el prior Pere Nicolau, el 13 de gener del dit any. 

El prior Nicolau també explica que, quan arribà a Espirà, els edificis claustrals amenaçaven ruïna. L’any 1608 es donà llicència per a reparar l’església, i el 1611 es renovava l’altar major.El priorat d’Espirà de Conflent, secularitzat, perdurà fins a la Revolució Francesa. 

La secularització de la canònica augustiniana d’Espirà comportà, com en altres casos, un remodelatge dels edificis segons uns nous usos. Així, en època moderna, l’església es troba aïllada del context monàstic i envoltada de cases particulars al centre mateix del poble. Com a parròquia, l’església romànica va ésser adaptada a les característiques d’un temple post-tridentí: construcció d’una alta torre-campanar per sobre el transsepte i l’absidiola sud, afegiment de capelles laterals als costats nord i sud i construcció d’una sagristia que substituí l’absidiola nord.


L’església fou objecte de treballs immediats de consolidació, alhora que se’n demolí el campanar, que amenaçava ruïna. En substitució del campanar enderrocat es construí un campanar d’espadanya pseudo-romànic sobre la façana ponentina. L’any 1951, en reparar-se les cobertes. Els murs exteriors de l’absis i de l’absidiola sud foren rehabilitats l’any 1965.

L’església parroquial de Santa Maria d’Espirà és un edifici d’origen romànic de planta de creu llatina, amb una sola nau, transsepte de braços sobresortints i capçalera, que originàriament era de tres absis de planta semicircular.

Ha sofert algunes transformacions al llarg dels segles. L’estructura primitiva ha estat alterada principalment, com ja s’ha esmentat, per la destrucció de l’absidiola del costat nord, en el lloc de la qual es construí una sagristia; també s’afegiren capelles laterals a cada costat de la nau.

A la façana meridional, davant de la porta d’entrada, es construí un pòrtic. A l’extrem de ponent de la nau, a cada costat hi ha construccions adossades. Sobretot les de migdia, que donen a la plaça de l’Església, corresponen als edificis del priorat, però no han conservat restes aparents d’època medieval.



La nau és coberta amb una volta apuntada i seguida. Els dos braços del transsepte tenen voltes de canó, de mig punt. Les voltes dels absis són de quart d’esfera, acabades en simples plecs de mig punt, que són dobles i en gradació pel que fa a l’absis central. A l’arrencada de les voltes del transsepte corre una grossa cornisa de perfil de pla i cavet, la qual també ressegueix els arcs o plecs de les dues absidioles, a manera d’arquivolta o guardapols. En el cas de l’absidiola destruïda l’arc i la seva arquivolta són els únics testimonis que en subsisteixen. Les voltes dels dos absis que s’han conservat tenen cornises de secció de pla i bossell, també destacades.

La porta romànica de l’església de Santa Maria d’Espirà és situada a la meitat occidental de la façana de migdia. Aquesta portada perfora el mur per mitjà de tres arcades de mig punt, en gradació. L’arquivolta que ressegueix l’arc més extern, a manera de guardapols, forma una motllura de perfil bisellat. El seu pla inclinat ha estat decorat amb una seqüència de petits relleus. També són esculpides les impostes dels arcs, formades per una altra motllura, seguida al nivell dels salmers. Tots els elements de la portada són de granit, amb un treball de talla força acurat.


El mur exterior de l’absis central presenta un destacat entaulament ornamentat amb diferents registres: de dalt a baix, una motllura o cornisa de cavet, una franja plana i llisa, un fris de dents de serra, un altre relleu llis i una seqüència de grosses mènsules corbades. El finestral que s’obre al centre d’aquest absis és de doble esqueixada i d’amplis vessants, però l’interior és amagat actualment pel retaule barroc. L’absidiola de migdia, única existent de les dues que formaven part de la capçalera del temple, presenta una cornisa de cavet. La finestra és de doble biaix i d’arc de mig punt, resseguit també per una arquivolta de dents de serra.

A la façana occidental de l’església hi ha només una finestra, que ha estat molt modificada. Damunt d’aquest mur es dreça el campanar d’espadanya, que consta de dues arcades de mig punt, més una altra, més petita, sota el vèrtex del frontó. Aquest campanar és fruit de la restauració de principi de segle.

Els paraments romànics no són visibles, en absolut, a l’interior de l’església, ja que són recoberts de capes d’arrebossats i han sofert les diverses reformes que s’han fet a l’edifici: les capelles laterals afegides, un cor situat a l’extrem de ponent de la nau i els retaules i la resta del mobiliari litúrgic, el qual, d’altra banda, és d’un interès excepcional.

El frontis i el braç septentrional del transsepte presenten, uns aparells molt més rústecs, a base de blocs de pedra trencats, amarats en abundant morter, que tendeixen a disposar-se en filades uniformes, lligant amb cantonades de carreus grans i escairats.

En qualsevol cas, les característiques formals i d’estil que predominen a l’església d’Espirà corresponen a una obra del segle XII avançat.

El temple de Santa Maria conserva una pica beneitera situada al costat de la porta d’entrada, a mà dreta. És una pica monolítica, de marbre rosat del Conflent. Té forma de copa ovoide amb la base plana. La seva superfície externa és decorada amb baixos relleus que deuen donar la volta a la pica, més de la meitat de la qual resta amagada, ja que és encastada a la paret.

A l’església parroquial d’Espirà de Conflent és venerada encara una imatge romànica del seglem XII o XIII de la Mare de Déu amb el Fill, tallada en fusta. Va ésser recuperada i restaurada vers l’any 1970.

Els dos batents de fusta de la porta d’aquesta església no són, evidentment, els d’època medieval. Tanmateix, a la superfície han estat clavetejades nombroses peces procedents del conjunt de ferramenta romànica o de tradició romànica.

En el seu interior hi ha diferents retaules d’estil barroc, com la resta de peces que s'esmenten, el retaule de l'altar major és una obra del 1663 de Lluís Generes que mostra els quatre evangelistes. Més moderns són els de Sant Joan Baptista (1723), el del Roser (1725), el dels Arcàngels (1707)[ i el del Sant Crist (del segle XVIII, sense més precisió). També es poden contemplar la trona, del 1710, els confessionaris del segle XVIII i, del mateix temps, unes taules esculpides en l’estil Poussin i Rubens.


Durant les obres de desguàs d’un mur, l’any 1999, va trobar-se un sarcòfag possiblement d’època visigòtica. L’ossamenta trobada parla d’una datació aproximada entre 679 i 973.

Santa Maria d’Espirà va ser declarada Monument Històric el 20 de març de 1912.

Espirà de Conflent és un “village” molt bonic i ple d’història que val la pena conèixer.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fons majoritari: Catalunya Romànica
Fotografia : M. Rosa Planell Grau  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada