dissabte, 13 de juny del 2020

SANT SULPICI DE BULATERNERA. ROSSELLÓ. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL ROSSELLÓ.

Bulaternera (Boulaternère en francès) (832 h. 2009/180 msnm.) és un nucli de població  situat a l'esquerra del Bulès, al bell mig de la plana d'aquest sector del Riberal. És l'únic nucli de població agrupat actual del terme. El nucli vell, situat a l'extrem sud-oriental del poble actual, prové d'una antiga cellera al voltant de l'església parroquial de Sant Sulpici de Bulaternera i del seu cementiri, actualment plaça pública. En el nucli antic hi ha també les restes del Castell de Bulaternera i les de la primitiva església parroquial, dedicada a Santa Maria. El conjunt del poble vell estava fortificat. S'hi conserven les torres de la Plaça i del Bàsquet, o de la Carretera de Bula d'Amunt. Dins d'aquest nucli vell es conserven els porxos que acollien el mercat local: la Portalada, o Porxo del Molí, i el Porxo de la Placeta.


La situació de Bulaternera és estratègica al bell mig de la frontera dels comtats de Rosselló i Conflent. Per això fou sempre discutit entre els dos, i passà diverses vegades de mans. Des de principis del segle XI són documentats tant la població com el mateix Coll de Terranera: Bula el 1008, Bula de Confluenti el 1145, Bula de Terrenera el 1303 ...

Així, inicialment unida al de Rosselló, el 878 era incorporada al de Conflent i restituïda al de Rosselló per Jaume II de Mallorca el 1309. Els segles X i XI el monestir de Sant Miquel de Cuixà posseïa molts alous, i importants, a Bulaternera.


La senyoria del lloc estigué sempre lligada directament al comte respectiu, de Cerdanya i de Barcelona, hereus dels comtats de Conflent i Rosselló, respectivament, fins que el segle XIV va estar en mans d'Hug de Mataplana, comte de Pallars i senyor de Berga i Mataplana, a qui l'hi adquirí Jaume II de Mallorca. Aleshores, el 1303 fou infeudada a Pere de Fenollet, qui el 1314 era creat vescomte d'Illa pel rei Sanç. Ja romangué sempre, fins a la Revolució Francesa, en mans dels vescomte d'Illa (dels Fenollet als Castre els segles XV i XVI, al baró de la Llacuna el 1632, als Montcada tot seguit, i als Ducs de Medinaceli el segle XVIII).

Sant Sulpici de Bulaternera es al bell mig de la cellera de la qual sorgí el poble, en el seu nucli vell. Tanmateix, aquesta església  no apareix documentada fins l’any 1145, en què Riambau, cabiscol d’Elna, llegà al capítol de Santa Eulàlia el seu alou situat a la parròquia de Sant Sulpici de Bula. Al segle XVI tenia com a segon titular sant Antoni. L’edifici medieval tingué funcions parroquials fins al segle XVII, en què es construí una nova església parroquial sota la mateixa advocació.

Aquest nou edifici probablement fou edificat damunt d'una part de la cellera original, del castell de la població i del cementiri de l'església anterior de Santa Maria, prop de la qual es conserva el portal de l’antiga església romànica que passà a exercir de rectoria. Se'n conserven alguns elements romànics dins d'aquesta rectoria.

És d'una sola nau, ampla, d'estil gòtic tardà; va ser construïda el segle XVII, substituint el vell temple parroquial, al costat de ponent seu, amb el qual forma una línia perpendicular.


La coberta és feta de voltes de creueria, ogivals, en una nau formada per tres trams, amb claus de volta senzilles, però amb aparença de claus penjades del sostre, dins de la tradició gòtica. Entre els contraforts de la nau hi ha capelles, de manera que els contraforts formen part de l'interior de la nau.

La façana principal, a migdia, s'obre a l'exterior en un portal amb frontó curvilini trencat, de marbre roig de Vilafranca, amb una escultura del sant al punt culminant.

A l'angle nord-est es troba un campanar de torre, de base quadrada, molt característic, que sobresurt del temple parroquial i es veu des de molt llocs de la rodalia. Conserva elements de les fortificacions, de les quals formava part.

És una església molt rica en mobiliari, amb multitud d'altars d'època barroca, entre els quals destaca el major.


El 1891, un incendi provocat per un llamp va destruir part de l'església. Al costat oriental de la nau, prop de la porta d'accés a la rectoria i antiga església de Santa Maria, una pedra encastada en una columna lateral recorda aquell fet.

Text I recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada