dimarts, 4 d’agost del 2020

SANT LLORENÇ DE GASERANS. SANT FELIU DE BUIXALLEU. LA SELVA

 PASSEJANT PER LA SELVA

Gaserans és un poble de població disseminada situat a l’interfluvi de les rieres de Repiaix i d’Arbúcies, al sector S del terme.


Aquesta parròquia rural del terme de Sant Feliu de Buixalleu, situada a la seva part meridional, a la plana del Tordera, pertanyia a l’antic terme del castell de Montsoriu i batllia de n’Orri. 


L’església devia ésser una possessió del monestir de Breda des dels seus orígens, vers el 1068. El 13 de desembre de 1086 el bisbe de Girona, Berenguer Guifré, va consagrar una nova església que es conserva encara en part. Amb aquest motiu, l’abat Dalmau de Breda li va confirmar una sagrera o cementiri de trenta passes i els delmes i primícies. Fou sempre més una possessió de Breda, però estava subjecte als degans de la Selva i al sínode diocesà de Girona.



 Per l’extrem de migjorn del seu terme passava l’antiga via romana i després camí ral, i és tradició que al “Gorg del Comte”, prop de l’antic mas de Perxistó, el 5 de desembre de 1082 fou assassinat Ramon Berenguer II el Cap d’Estopes pel seu germà Berenguer Ramon II.



Es conserva una còpia del segle XVI del resum de l'acta de consagració de l'església,

L’antic edifici romànic ha estat molt modificat al llarg del temps i actualment només se’n conserven restes aïllades, com són una part de l’absis actual, semicircular, probablement la zona inferior del campanar de torre, fins a les finestres, un fragment alt del mur de migjorn i un altre petit fragment del mur de tramuntana.

A l’exterior roman un sòcol molt alt sobre el qual descansaven quatre lesenes, de les quals ara només són visibles dues, si bé se n’entreveu una tercera que era dividida a la part superior amb un fris de tres grups d’arcuacions llombardes, de les quals no hi ha indicis a l’absis. Se n’han conservat, però, a la zona alta de la façana de migdia, que va del contrafort a l’arrencada de l’absis, damunt la teulada de la sagristia.

Per aquestes restes conservades de la primitiva façana lateral romànica, podem suposar que les dues façanes laterals i l’absis devien ésser decorades de cap a cap per grups d’arcuacions llombardes separats per lesenes, seguint les fórmules típiques de l’arquitectura llombarda.


L'església ha patit diverses reformes, entre les quals destaca la del segle XIX a la qual pertany la façana actual, d'estil barroc molt evolucionat.
L'edifici actual és d’una sola nau capçada amb l’absis semi-circular.


La façana principal, té un coronament d'estil barroc. La porta d'entrada és quadrangular, amb una llinda monolítica. Sobre la porta d'entrada, hi ha una fornícula amb Sant Llorenç, i un ull de bou amb vitralls.

Al costat dret de la porta, hi ha unes rajoles vidriades amb la inscripció:
“On Sant Llorenç ha passat,
beneeix el que ha sembrat.
Per ell ens ve tot honor
perquè sembra amb mans d'amor.
Amb alegria i amb lluita
som de Déu la bona fruita.
Deu-nos fe en les nostres mans
Sant Llorenç de Gaserans."

A la façana lateral dreta, s'aprecien les arcuacions llombardes i un rellotge de sol. Un contrafort reforça aquest pany de paret. El campanar és de planta quadrada i teulada piramidal.


S'aprecien les moltes ampliacions a l'edifici originari. Les façanes estan arrebossades i pintades de color blanc. Al costat, hi ha la rectoria.

Sant Llorenç de Gaserans és una església amb elements barrocs i romànics protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Text i recull dades; Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada