dimarts, 1 de juny del 2021

CAPELLA DE SANT ANDREU I PONT VELL. SANT LLORENÇ DE LA MUGA. ALT EMPORDA

 PASSEJANT PER L’ALT EMPORDÀ 

La capella de Sant Andreu, segons un autor local (Baig Aleu), fou consagrada el dia 4 de juliol de l'any 1605.


Tradicionalment ha estat considerada com una construcció romànica i efectivament la seva estructura respon a la de formes romàniques en l'arquitectura religiosa popular, però les dates concretes que posseïm no deixa lloc a dubtes de que fou construïda a principis del segle XVII.

Sant Andreu de la Muga és una església d'una nau sola amb absis semicircular. Presenta coberta de volta de canó a la nau i de quart de cercle al presbiteri. La porta principal, d'un sol arc de mig punt presenta una llegenda incisa a la clau: SANT ANDREU i una data del segle XVII, ara mig esborrada (probablement 1605, l'any de la consagració).


Davant de la façana hi ha una galilea amb arcades de mig punt i teulada a doble vessant. El campanar és de cadireta amb una sola arcada. 

L'antic cementiri situat a tocar els absis de l'església parroquial de Sant Llorenç de la Muga, hi fou traslladat prop de la capella l'any 1831. 

El Pont Vell, és situat a uns 300 metres al nord-est de la vila. Es tracta d’un pont medieval que creua la Muga, prop de la capella de Sant Andreu.

És un pont de tres arcades sostingudes per dues pilastres de planta romboïdal, que es drecen sobre afloraments naturals de pedra calcària. L'arc central, de molta més llum que els dos laterals, és rebaixat; els altres són de mig punt. La construcció, del segle XIV-XV, és de carreus ben esquadrats; Les dovelles dels arcs son molt allargades. 

Hi ha indicis d'una possible fortificació, potser amb una torre de defensa.

La capella de Sant Andreu de la Muga és un edifici religiós protegit com a Bé Cultural d'Interès Local.

El pont vell és una obra protegida com a Bé Cultural d'Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fons: IPAC

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada