dimarts, 12 d’octubre del 2021

SANT JAUME. ALBOQUERS. SANT BARTOMEU DEL GRAU. OSONA

 TERRES D’OSONA 

Sant Jaume d’Alboquers és situada dins l’antic terme del castell de Gurb. El lloc d’Alboquers surt documentat ja l’any 964 (vila que vocant Albucha-rios), i l’església apareix com a parròquia amb el nom d’Albocers o Albochers en la llista més primitiva de parròquies del bisbat de Vic, que pot ésser datada de mitjan segle XI. Al llarg dels segles XIII i XIV surt amb els dos titulars de Sant Cugat i Sant Jaume, per coincidir antigament ambdues festivitats litúrgiques. 


En la visita pastoral del 1357, on és citada com Sant Cugat d’Albochers, consta ja com a sufragània de Santa Eulàlia de Riuprimer, dependència que perdurà fins al 1878. En aquesta darrera data s’independitzà i tornà a ésser parròquia independent, si bé la despoblació del terme ha fet que actualment els serveis parroquials hagin estat traslladats a la parròquia de Sant Bartomeu del Grau.
 

De l’antic edifici és possible veure alguna part romànica entre els murs de la renovada església. 

Després de la Guerra Civil es va utilitzar la nau com a escola i després es va restablir el culte amb imatgeria nova que encara es conserva a la sagristia.

L'església de Sant Jaume d'Alboquers, coneguda també com a Sant Cugat, és un petit edifici d'origen romànic, força alterat al llarg dels segles. L'aspecte actual correspon al segle XVII. 

És format per una sola nau coberta per una volta de canó a la nau; És una església d'una nau coberta amb volta de canó amb els murs fets de pedres irregulars i morter posteriorment arrebossat, tant a l'interior com a l'exterior. El mal estat de conservació de l'arrebossat contribueix a l'aspecte degradat de l'edifici. L'absis és recte. 

El presbiteri, rectangular, és cobert per volta de creueria. Al costat nord del presbiteri hi ha una porta d'accés a la sagristia. El terra de l'església està cobert de fusta des de que la nau es va utilitzar com escola. 

La coberta és de teula àrab a a doble vessant. Sobre la façana del mur occidental hi ha un campanar d’espadanya amb dues campanes, al qual se li ha adossat una petita cambra que protegeix les campanes i que no té accés des de l'interior de la nau. 

Als peus de l'església hi havia antigament un cor de fusta. La porta, a migdia, duu la data 1640. A la part de dalt, hi ha un ull de bou corresponent a una primera reforma de l’edifici.

Sobre la porta d'entrada, al mur sud, hi ha una llinda ornamentada o­n entre altres inscripcions mig desaparegudes es llegeix: PERE RIERA i BOQUES"

Al campanar d'espadanya de Sant Jaume d'Alboquers es conserven dues campanes. La gran està decorada amb una creu i la representació d'un bisbe sota d'una inscripció: ORA PRO NOBIS. La campana petita, que també presenta la inscripció ORA PRO NOBIS té representada la imatge d'un sant i a Sant Miquel pesant les ànimes. Aquesta campana porta també la inscripció: IOAN CLOS ALBOQUERS. La campana petita va ser guardada durant la guerra a la secretaria de Sant Bartomeu del Grau i posteriorment retornada a l’església .

L'any 1995, els veïns de l'antiga parròquia van pagar la restauració de l'església i en el període 2001-2002 es va rehabilitar el mas. 

 L'església és envoltada per la rectoria i altres edificacions. 

Sant Jaume d'Alboquers (antigament Sant Cugat) és una església protegida com a Bé Cultural d'Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons: Catalunya Romànica i Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada