dijous, 21 d’octubre del 2021

SANTUARI DE CABRERA. L’ESQUIROL.OSONA

 TERRES D’OSONA 

La Serra de Cabrera és un sistema muntanyenc al nord del Collsacabra. El seu punt culminant és la muntanya de Cabrera (1.308 metres) on hi ha el Santuari de la Mare de Déu de Cabrera. És un terreny molt escarpat amb nombrosos cingles. En aquesta serra neix el riu Fluvià. 

No queda rastre del castell que donà nom a la família Cabrera. Aquest santuari ve a substituir l'antiga capella de Cabrera esmentada al 1144 i que fou renovada a mitjans del segle XIII. Més tard es veuria enderrocada pels terratrèmols de 1427. fins que s'erigí el santuari actual entre els anys 1622 i 1641. 

El santuari custodiava una imatge de marbre del segle XIII que fou destruïda durant la Guerra Civil. La casa dels ermitans fou refeta al segle XVII i ampliada al segle al 1783.

Santa Maria de Cabrera és una església de nau única i sense absis. La façana es troba orientada a ponent i l'altar està situat a llevant; el presbiteri, a nivell de planta, es tendeix a realçar. 

L'interior cobert amb volta de canó amb l'imposta de l'arc marcada amb motllures, als peus s'aixeca el rerecor. El portal és adovellat i datat i amb quatre graons d'accés. Al damunt hi ha un òcul amb reixes de ferro i un símbol marià. 

El campanar és posterior a la resta de l’edificació. S’aixeca a la part de tramuntana. És un campanar de torre de quatre finestrals d'arc de mig punt i rematada per coberta en forma de punxa de ceràmica vidriada.


En aquest sector els murs són sostinguts per contraforts. A la part de migdia s'hi adossa la rectoria. És construïda en pedra. L'estat de conservació és bo.
 

Santa Maria de Cabrera és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons: Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada