dimarts, 25 de gener del 2022

SANT MIQUEL. VILANDENY. NAVÈS. SOLSONÈS

 TERRES DE SOLSONÈS 

A l’apèndix que configura el costat sud-oriental del terme municipal de Navès, envoltat per terres del Berguedà, hi ha l’església de Sant Miquel de Vilandeny. 

De l’església de Sant Miquel de Vilandeny, no hem pogut trobar cap document que en parli. Sí, en canvi, de la casa de Vilandeny. El document al qual ens referim és del 27 de gener de 1300 i fa referència a la venda que féu Arnau de Pujol a Ponç de Vilaró, aleshores paborde de Solsona, de tots els feus que tenia per l’església de Santa Maria als llocs de Tentellatge, vall d’Ora i castell de Navès i també als masos de Vilandeny i Pegueroles. 

En aquesta església es conserva la tipologia d’absis semicircular orientat a llevant, que corona una nau rectangular, si bé, en una reforma posterior, engrandiren la nau eixamplant-la només pel cantó de migjorn i el resultat obtingut és atípic, car es contempla un absis completament desplaçat a tramuntana respecte a la nau eixamplada cap a migjorn. 

El parament a l’absis és edificat sobre un podi de carreus treballats a punta, els quals, a partir de la filada de sota l’ampit de la finestra, s’aprimen i allargassen; acaba amb una cornisa de pla i cavet. Al mur de tramuntana queden senyals de l’escala que hi havia adossada i que devia donar accés a la sobrecoberta i a l’espadanya. 

La coberta és de teules, a dos vessants a la nau i de lloses i cònica a l’absis. El frontis, amb porta de llinda decorada i amb frontó i un petit òcul és barroca. Un xic més amunt, és coronat per un campanar d’espadanya amb dues finestres.

Al centre de l’absis hi ha l’única finestra de doble esqueixada i arc de mig punt retallat en un bloc i l’ampit i una part dels muntants buidats d’un altre realment llarg. 

A l’interior, l’arc pre-absidal amb degradació és amagat per un mur alçat per tancar l’espai destinat a sagristia. Al mur de migjorn i sobre la cornisa, hi ha, excavat a la paret, un braç de ferro coronat per un cap d’animal. 

La volta és de canó i arrenca d’una cornisa amb motllura bisellada i moderna. Ha sigut restaurada a la fi del segle XX.

Sant Miquel de Vilandeny és una església romànica inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons: Catalunya Romànica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada