CONÈIXER EL SOBRARB
Badaín és un petit poble situat en un promontori entre el marge dret del riu Irués, i el marge esquerra del rio Cinca. Aquesta elevació de terreny pertany a les darreres estribacions de la Punta Llerga, molt a prop del final del petit embassament de Laspuña.
El lloc era un monestir, segle XI, de religioses de l’Ordre de Sant Benet que envoltava l’església d’arquitectura romànica. Estava subjecta directament a l’organització creada en el IV Concili Lateranense de 1215, que va propiciar la creació d’aquest i altres monestirs com part del canvi d’organització sorgit d’aquest Concili.
Altres dades parles d’una existència anterior com a punt de devoció. El topònim té un origen més antic que prové del promontori on es situat el poble.
L’església de Nostra Senyora del Carme de Badaín, conserva algun dels seus elements d’arquitectura romànica però va sofrir una profunda remodelació en la segona meitat del segle XVI, entre les quals destaca la torre, sobre la resta del conjunt.
Fins el 1571 pertangué al bisbat de Lleida.
El temple en origen tenia un absis principal i dues absidioles laterals formant una capçalera trevolada. Les reformes del segle XVI van eliminar l’absis principal, substituint-lo per l’actual capçalera plana coberta amb volta apuntada. En el mur de migdia s’obre l’absidiola corresponen que no es mostra a l’exterior.
La nau és desproporcionada el alçada i coberta en volta de creueria. Un cor tanca l’espai final.
Entrant per la porta principal i en una capella on es troba una pica baptismal de tosca factura.
Aquest edifici va caure en desús, passant a ser una ermita, més tard va tornar a convertir-se en església parroquial.
Text i recull dades: Miquel Pujol
Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau
Fons documental: Guia digital de l’Art
Romànic d’A. Garcia Omedes
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada