dimarts, 8 de novembre del 2022

SANT JOAN DE SALELLES. CRUÏLLES, MONELLS I SANT SADURNÍ DE L’HEURA. BAIX EMPORDÀ

PASSEJANT BAIX EMPORDÀ 

Està situat al veïnat del mateix nom, prop del nucli de població de Sant Sadurní de l’Heura. 

Hi ha certes dubtes, però sembla ser, que l’any 904 el bisbe de Girona Servusdei consagrà les esglésies de Santa Maria, Sant Miquel Arcàngel i Sant Joan Baptista del terme de la vila de Fontanet, després anomenada la Bisbal. És consignat en l’acta que l’església o les esglésies, es convertiren en parròquies i, que foren construïdes sobre unes ruïnes de capelles més antigues. 

Des dels primers decennis del segle XIV, a les actes de les visites pastorals (Arxiu Diocesà de Girona), la capella de Sant Joan de Salelles apareix com una simple sufragània de Sant Sadurní de l’Heura. Aquesta darrera església hi és consignada ja com a parroquial a la primera meitat del segle XI (any 1044). 

Segons aquestes mateixes fonts, des del segle XVI hi hagué una confraria de Sant Joan de Salelles, que tenia el dret de presentar el sacerdot que havia d’obtenir el benefici que hi era establert, el qual sacerdot venia obligat a celebrar misses setmanals a la capella. Aquest benefici apareix unit, a partir de l’any 1700, a l’altar de Sant Tomàs de la parròquia de Sant Sadurní. 

L’esglesiola de Salelles ha tingut sempre un sol altar dedicat a sant Joan Baptista. L’any 1606 consta que l’advocació s’havia desdoblat, i el mateix altar era dedicat a sant Joan Baptista i a Sant Joan Evangelista.

 Sant Joan de Salelles. es troba en un racó que forma una petita vall.  L’ertmita és un edifici aïllat, que consta d'una nau amb absis semicircular molt allargat. La nau es cobreix amb volta apuntada i seguida, i l' absis amb volta de quart d'esfera. A la façana de migdia hi ha una porta d'accés d'arc de mig punt, i a l'absis una petita obertura d'una esqueixada, molt estreta, de tipus d'espitllera. 

Al cantó de tramuntana hi ha una altra porta amb llinda, de dimensions reduïdes. El frontis, amb una altra porta rectangular i una finestra baixa, respon a una reforma de l'any 1596. El conjunt es completa amb un campanar d'espadanya situat sobre l'arc triomfal. 

Sota les teulades que cobrien les voltes hi havia restes importants de les cobertes de lloses més antigues, les quals han estat refetes. L’aparell romànic és visible sobretot als murs laterals de la nau i a la capçalera, sobretot a la cara externa, ja que dins l’edifici hi ha molt de morter encastat. En una part del mur de la nau pot veure's l'alineació en opus spicatum (d'espina de peix), que ha fet datar l'edifici entre els segles X i XI.

 

Recentment el conjunt ha estat restaurat, i reconstruïts la porta del costat de migdia del temple i el campanar. Aquesta restauració. entre els anys 1985-1987. va ser feta per la  Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, després d'un llarg temps d'abandó. 

Es conserven un reliquiari i una lipsanoteca de fusta del segle XII, procedents de l'església, en el Museu d'Art de Girona. 

Sant Joan de Salelles és un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català. 

Fotografiàvem una curiosa construcció molt a prop de Sant Joan de Salelles. 

Text i recull daes: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental. Viquipèdia, Catalunya Romànica 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada