dijous, 15 de desembre del 2022

SANT ESTEVE DE PLA. SOBRAB

 CONEIXER SOBRAB 

La villa de Pla pertany a la vall de Gistau (Val de Chistau a l’ aragonès xistabí) es troba als voltants del Parc Natural Posets- Maladeta. Al sud del poble de troba les altives penyes de les Deu, les Onze i Migdia  que formen part del massís de Cotiella. Passa al costat de Pla el riu Cinqueta, afluent del Cinca . 

A Pla encara és possible sentir parlar en xistabí , que és un dialecte de l'aragonès o fabla. 

La primera cita documental es troba a l’any 1295 en els privilegis atorgats pels Reis Catòlics. 

L'Església parroquial de Sant Esteve. és romànica. Consta de tres naus paral·leles: la central i les laterals. La distingeixen tres ampliacions: el buit, base de la torre campanar, als peus de la nau central, la sagristia acoblada a l'angle exterior entre absis i nau nord, i el pòrtic afegit a la porta d'entrada. 

 

La façana, al migdia, va reforçada per grossos contraforts de construcció recent. El pòrtic consta de tres arquivoltes de mig punt en llis. Està construït en marbre de tons vermellosos, semblant al d'altres esglésies de la vall i realitzats entre finals del segle XVIII i principis del segle XIX. 

Al seu interior es poden distingir dues etapes constructives. En primer lloc, un nucli primari (preromànica o visigòtica), format per la línia de pilastres simples, disposades per suportar una sostrada plana. En segon lloc, i ja de l'època romànica, va modificar-se el temple aixoplugant el seu recinte sota voltes de canó, establint les tres naus actuals. 

Una nota anecdòtica del poble de Pla: La “caravana de dones”

El 1985 el nom d'aquest poble va saltar als mitjans de comunicació a causa de la iniciativa dels seus veïns d'organitzar una "caravana de dones" després de veure la pel·lícula del mateix títol ( Caravana de dones, William Wellman, 1951). Aleshores hi havia al poble més de 40 homes solters, i tan sols una dona soltera. La majoria de les dones havien emigrat. Van llançar un anunci al diari sol·licitant "dones d'entre 20 i 40 anys amb fins matrimonials per a poble al Pirineu" va donar com a resultat 33 matrimonis que van insuflar una renovada vitalitat a Pla.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada