dimarts, 13 de desembre del 2022

SANT VICENÇ MÀRTIR DE GISTAÍN. SOBRARB

 CONÈIXER EL SOBRARB 

Poques dades he aconseguit sobre l’església de Sant Vicenç Màrtir de Gistaín, dels habituals mitjans que em serveixen per a fer aquestes croniques. Però el lloc, el petit poble, situat en una vessant de la muntanya ens va enamorar. 

Gistaín (en aragonès , Chistén ) és una dels pobles més bonics de la vall de Chistau. Es troba entre les valls de Bielsa i Benasc o Benàs, també al Pirineu aragonès. 

Gistaín està situat al coster de muntanya amb prats i bordes en el marge dreta del riu Cinqueta a una altitud de 1378 m. Dintre seu amaga una total arquitectura de pedra i pissarra. 

Se l’anomena el poble de les tres torres ja que conserva la de la Casa El Tardan, una casa forta del segle XVI, la torre de Casa Rins i el campanar de l’església de Sant Vicenç Màrtir. A destacar  que a l’entrada del poble hi ha una font que conserva inscripcions medievals.

L’església de Sant Vicenç  és un edifici d’una  sola nau construïda en el segles XVI i XVII, segons la placa situada sobre el portal. Malgrat tot sembla que, potser, aquesta portalada podia pertànyer a una antiga església d’origen romànic. No tinc cap dada per afirmar-ho. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada