dijous, 22 de febrer del 2024

SANT JOAN DE FOIXÀ. BAIX EMPORDÀ

 PASSEJANT BAIX EMPORDÀ 

Visitàvem la comtal vila de Foixà estesa a la dreta del Ter que Josep Pla qualificà de delícia recòndita, pura meravella. 

L’església parroquial de Sant Joan ha aglutinat un dels dos nuclis principals del poble de Foixà; l’altre és el del castell. El lloc apareix esmentat l’any 1019 amb el nom de “Fuxan”. L’església parroquial s’esmenta l’any 1058, en què la comtessa Ermessenda la restituí al bisbe de Girona. 

Figura en les Rationes decimarum de l’any 1280 i en les llistes de parròquies del 1362, del final del segle XIV i d’època posterior. L’edifici actual és del segle XVI amb algun afegitó posterior; sense fer exploracions als murs és impossible de determinar si pot conservar algun vestigi anterior. És remarcable l’escultura que conté, amb temes d’arrel medieval, dins una tradició antiga i de caire popular (segle XVI).

Sant Joan de Foixà és una església d'una nau, capçalera semicircular i capelles laterals. la nau coberta amb volta apuntada-sense creuria- amb arcs torals de la mateixa forma; el presbiteri presenta creueria amb escultura a ma clau i impostes de les nerviacions. La decoració esculpida es repeteix a les impostes dels arcs torals i a la creueria del cor, amb temes de sants, animals i fullatge. 

Al frontis hi ha la portada, amb arquivoltes apuntades en degradació, llinda i timpà; frisos esculpit amb fullatge i amb personatges i animals fabulosos. Sobre la façana es dreça un cloquer d'espadanya-  Probablement en la guerra dels remences el temple serví de fortificació doncs en la part alta del mur de migdia hi ha dues cartel·les que podien haver recolzat un matacà. 

L'edifici és construït amb grans pedres desbastades i carreus escairats a les cantonades; els murs són coberts d'arrebossat. 

L’Ajuntament de Foixà ha fet una important modificació per construir les oficines municipals. 

L'església de Sant Joan de Foixà és una obra inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades. Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Catalunya Romànica, Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada