dimarts, 17 de setembre del 2024

SANT ESTEVE DE MARGANELL. BAGES

 TERRES DEL BAGES 

El lloc de Marganell és esmentat ja l’any 867 “al comtat de Manresa, als límits del Montserrat, al lloc anomenat Marganello”. Estigué inclòs en el terme del castell Marro, documentat des de l’any 901, del qual no es coneix cap vestigi arqueològic i la situació del qual roman també imprecisa. Hom creu que devia ésser en un lloc proper al monestir de Santa Cecília, entre els torrents de les Coves i de la Font del Llum, a sopluig dels pics més alts de Montserrat i, amb bones vistes damunt la vall de Marganell. 

Fins a l'any 1982, el municipi s'anomenava Santa Cecília de Montserrat.  

L’antiga parròquia de Sant Esteve de Marganell fou cedida pel bisbe de Vic Ramon Gaufred a l’abat Guillem, de Santa Cecília, l’any 1143. La senyoria i el patronat eclesiàstic passaren, al segle XVI, del monestir de Santa Cecília al de Montserrat.

El temple parroquial —dependent des del 1880 del bisbat de Barcelona—, va ser destruït l’any 1936, era situat en lloc solitari, a la dreta de la riera i a l’extrem SE del poble. 

L’any 1945, fou inaugurada una església nova, construïda segons projecte del P. Celestí Gusi, de Montserrat, al raval de Cal Janet, el més cèntric de Marganell. 

El nou edifici es construït d’un estil arquitectònic que vol recordar les últimes tendències del romànic. 

Església amb nàrtex al qual s’accedeix amb tres entrades en forma d’arcada romànica. El campanar és de cadireta i no sobresurt del cimbori sinó que s’aixeca des de l’entrada de la nau. 

Certament trobar dades de l’església m’ha costat i no ho tinc del tot clar. Surten més notícies de la de Sant Esteve en estat ruïnós. Espero no haver fet cap error no reparable. Properament buscarem l’antiga construcció. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada