dijous, 22 d’agost del 2024

SANT JAUME DE MARGANELL. BAGES

 TERRES DEL BAGES 

Aquesta església es trobava dins l’antic terme del castell de Castellbell, al lloc anomenat Marganell. No degué passar de capella rural. El domini passà al monestir de Santa Cecília de Montserrat. El lloc de Marganell és documentat des del 924, i sobrepassava els límits del terme del castell de Marró. tot seguint la vall de la riera de Marganell. 

L’església apareix citada el 1102 en un document on consta que els propietaris, Bertran Sunyer i la seva muller Adelendis i llurs fills, donen al monestir de Santa Cecília de Montserrat l’església de Sant Jaume de Marganell, que és el nom que se li donava i se li ha de donar, malgrat que no es trobi dins el terme de Marganell. 

Després de la desamortització eclesiàstica l’església passà el 1855 a dependre de la de Sant Cristòfol, com a capella rural. L’edifici no va sofrir greus alteracions arquitectòniques, però va ser profanat el 1936, i després d’una acurada restauració dirigida per l’arquitecte A. Tintoré, el 25 de juliol del 1958 fou obert novament al culte. 

Aquest petit edifici romànic consta d’una nau rectangular rematada vers llevant per un absis semicircular cobert amb un quart d’esfera i una teulada de lloses de pedra. La nau, per la seva part, és coberta amb una volta de canó seguit i amb una teulada de teula àrab. La unió entre la nau i l’absis es fa per mitjà d’un senzill i estret ressalt. 

Els murs de pinyó a llevant i a ponent s’aixequen per sobre el nivell de la teulada. En el cimal del primer s’alça una petita creu de pedra, mentre que en el segon es dreça el campanar, que és de paret amb una finestra i, probablement, d’època més tardana.

La porta, amb un arc de mig punt, s’obre al mur de ponent conjuntament amb una finestra cruciforme situada sota l’espadanya. L’altra obertura de la capella la constitueix la finestra absidal, que és de doble esqueixada i és acabada amb un arc de mig punt monolític. 

L’aparell ha estat fet amb carreuons ben tallats que es disposen ordenadament en filades i a trencajunts. Els seus paraments són llisos i mancats de tota mena d’ornamentació. 

L’edifici es conserva en molt bon estat i presenta un aspecte agradable, bo i més després de l’encertada restauració de què fou objecte. 

Sant Jaume de Marganell és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia. M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Catalunya Romànica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada