Fonogedell, (178 h. 1981) és un llogaret del municipi de Casserres, a la part meridional del terme, a la dreta de la riera de Merola.
Situada dins l'antic comtat de Berga, l'església de St. Miquel de Fonogedell fou durant un curt període de la seva història església parroquial i propietat del monestir urgellenc de St. Sadurní de Tavèrnoles. La primera notícia de l'església és de 1003 quan el bisbe d' Urgell confirmà els delmes i les primícies de Fonogedell a la parroquial de Sant Pau de Casserres. L'any 1040 figura com a parròquia independent del monestir de Tavèrnoles, però al s. XIII tornà a dependre de Casserres.
Sant Miquel de Fonogedell és una esglesiola situada en un planell d'un serrat entre dues cases pairals cal Blasi i cal Cirera que se situen a pocs metres. Actualment, el primer edifici romànic resta molt modificat
La construcció és d'una sola nau coberta amb volta de canó que acaba amb un petit absis semicircular bastit a la part de llevant i cobert amb un quart d’esfera.
L'edifici és molt auster, mancat totalment d'ornamentació. El parament és de carreus de pedra d'una mida mitjana més o menys ben escairats, disposats en filades.
La porta d'accés originàriament es trobava al mur de migdia però ara està tapiada, si bé encara és visible. L'actual s'obre a ponent aixoplugada per un cos d'edificació de planta rectangular afegit al segle XVIII. D'aquesta època també data la sagristia del costat de tramuntana i el campanar d'espadanya d'una sola obertura que corona la façana de ponent. La coberta és a dues aigües amb teula àrab.
El
cor, als peus del recinte, també modifica substancialment el seu aspecte
primitiu. El seu interior està totalment enguixat.
Moltes
gràcies a la Pilar de cal Blasi que amablement ens va mostrar el seu interior i
vam gaudir de les imatges guardades en el seu interior.
Text
i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia:
M. Rosa Planell Grau.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada