dimarts, 6 d’octubre del 2015

SANT MARTÍ DE SURROCA. OGASSA. RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS. 

Cercàvem en el municipi d’Ogassa l’església de Sant Martí de Surroca que en certs moments havia estat la parroquial  i finalment visitàvem aquest bell lloc. Actualment aquesta església té adjunt el terreny del cementiri municipal però actualment la vida parroquial és centra a Santa Bàrbara de Prat del Pinter.  

 

El poble de Surroca (27 h. 2009/ 1 236 m alt.) està situat al vessant meridional de la serra Cavallera, a la capçalera de la riera de Malatosca i sota la cinglera que li ha donat el nom. És anomenat també Surroca de Dalt, en oposició al nucli de Surroca de Baix (o Surroca d’Ogassa ), situat uns 3 km al S. 

A la consulta etimològica, el diccionari Alcover-Moll ens dóna aquesta definició.:  grafia aglutinada de su roca, ‘sota la roca’, d'on deriva el nom actual. 

El lloc de Surroca és documentat des de l’any 913, en l’acte de reconeixença que els homes de la vall de Sant Joan feren a l’abadessa Emma, on es diu que el terme del domini del monestir va a cap a Fogonella i d’allà al riu de Malatosquer. 

També sur esmentada en un altra compra que féu el 21 de febrer de l’any 930 l’abadessa a la dona Fruio i al seu fill Oliba. 

L’any 977 en una venda de masos del terme d’Ogassa amb la forma “Sorraca”. Topònim que l’any 1030 es repeteix com “Sorroca”. També en les llistes de parròquies del bisbat de Vic  dels segles XI i XII apareix anomenada amb diverses variants del topònim.


Al començament del segle XI, el territori era de senyoria laïcal, Així l’any 1024, quan la consagració de l’església ?Ogassa, pertanyia al noble Joan Oriol, casat amb Adaleda, filla del comte de Besalú i Cerdanya Oliba Cabreta. 

No sé sap quan fou construïda la primera església, però l’any 1090 ja existia i devia ser un edifici força vell.  El 1104, fou redificat i consagrat novament pel bisbe Arnau de Malla, a petició del prior Adalbert i de la priora Elisabet, superiors, respectivament, de les comunitats masculina i femenina , que els monjos marsellesos havien establert a Sant Joan de les Abadesses. Posteriorment , l’any 1264 , l’abat de Sant Joan, Dalmau, adquirir de Jaume I la jurisdicció del castell de Pena amb les quatre parròquies i una part del terme de Bruguera. 

L’edifici fou refet el segle XII. L’any 1410 són documentades importants obre de consolidació, amb el permís del bisbe Alfons de Tous. Per les visites parroquials se sap que als començaments del segle XVI s’afegeix un cos a l’edifici a manera d’ample campanar a la part de ponent. 

Malgrat les reformes que s'hi han fet continua mantenint les seves característiques romàniques. Així també sofrí altres obres al 1576 i 1595. Al 1774 es feren les últimes obres importants fins a la restauració de 1986.

L'església està orientada a llevant i la seva planta és de nau rectangular, coberta amb volta de canó seguit, reforçada amb un arc toral i capçada a llevant per un absis semicircular, cobert amb quart d’esfera.
 

Exteriorment l’absis ha estat ornamentat amb un fris d’arcuacions cegues llombardes, en series de cinc arcuacions al costat de tramuntana. L'absis té una finestra lleugerament descentrada de l'eix de l'església.  

La portada, situada a la paret sud, és d'una arcada formada per grans dovelles  i remarcada per un guarda pols. A l'extrem de ponent el campanar segueix l'estructura de la nau, té dos pisos, amb dos ulls a cadascuna de les quatre cares  i està cobert a doble vessant.  El seu aspecte, tot i ésser sobri,  imposa per la seva solidesa i harmonia  amb la resta de l’edificació.
 


Les modificacions que l'església ha sofert al llarg del temps han estat eliminades per una restauració feta l'any 1986 per l'arquitecte Ribot. Es va refer la volta, es suprimiren les capelles laterals i la sagristia que encobria part de l'absis, es van separar les cobertes de la nau i de l'absis (abans seguides) i es feren dues finestres noves a la unió de l'absis i la nau a la paret sud.  

Digne d’admiració és l’arbre, un roure, que hi ha a la propera finca de cal Pubill.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada