Ja
esbrinat el lloc de la situació de l’església de Sant Martí d’Ogassa, bastant
allunyat per cert, ens trobàvem amb el barri miner de Prat del Pinter i veiem
una església moderna sota l’advocació de Santa Bàrbara.
El poble d’Ogassa (148 h.2005), situat a 1320 m d’altitud, és una aglomeració urbana que resulta de la incorporació de les primitives colònies mineres al nucli urbà d’Ogassa. Aquests barris, tot i que de vegades estan una mica allunyats del centre (cas de Pratpinter o Prat del Pinter), es consideren del nucli urbà.
Els barris miners sorgiren al final del segle XIX i principi del XX, en el moment de màxima activitat industrial de les mines, i són un clar exponent de l’arquitectura industrial catalana pròpia del tombant de segle. Les famílies dels minaires s’agruparen als barris de Surroca de Baix i del Forn del Vidre, i el veïnat de Prat del Pinter o Pratpinter i, on hi havia les principals instal·lacions i les oficines de les mines.
L’any 1882 es bastí una petita església, dedicada a santa Bàrbara (Prat del Pinter o Pratpinter), que actualment és l’església parroquial, havent reemplaçat la de Sant Martí de Surroca (o Surroca de Dalt).
Construïda per la "Compañía de Ferrocarriles y Minas de San Juan de las Abadesas", és de planta rectangular i estil neogòtic.
El projecte d'aquest edifici era a càrrec de l'oficina tècnica de la pròpia companyia.
Per sort la porta de l’església era oberta i vam poder fer unes fotografies de ben arreglat interior protegit per una cristallera. Destaca la geganta en un costat del temple .
Bonica església dins el recinte dels habitatges del miners, els serveis necessaris, infermeria, farmàcia i col·legis; un de nens i un de nenes: i les dependències de l’empresa.
Santa Bàrbara, protectora dels miners vetlli també per la innocència dels infants. Altres temps i altres formes d'entendre la vida.
Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.Fotografia: M. Rosa Planell Grau.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada