dimecres, 28 d’octubre del 2015

SANTA MAGDALENA DE PERELLA. SANT JOAN DE LES ABADESSES. RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS. 

Anàvem en direcció a Sant Pau de Segúries i dalt d’un puig veiérem aquesta construcció eclesial i vam voler visitar-la. Deixant el cotxe a la barrera d’accés als vehicles pujàrem a peu la pista de terra, cimentada a la part superior, i visitàvem l’església de Santa Magdalena de Perella (Parella).

 
La capella de Santa Magdalena de Perella, que presideix el veïnat rural de Perella, corona un dels petits puigs (900 m.alt) que emmarquen la vall del Ter, a la banda dreta del riu, entre Sant Joan i Sant Pau de Segúries, i té com a teló de fons la imposant serra Cavallera.  

L’església de Santa Magdalena fou construïda poc abans  de l’any de l’any 1145. El 21 d’abril d’aquell any, el terratinent de nom Perella i la seva muller Cordovana, propietaris del gran mas Perella, ( existent prop de la capella i conegut des del 1126) juntament amb els seus fills,  oferien al monestir de Sant Joan, l’església de Santa Magdalena  que ells acabaven d’edificar a l’alou de Parella, propi del monestir.  L’església quedava sotmesa al rector de Sant Joanipol. El qual havia d’anomenar un capellà, mentre els fundadors es reservaran el dret de patronat.

L’església, que mai no ha estat parròquia amb terme propi, ha estat més aviat una ermita o santuari, era vinculada al mas Perella, docunmentat, segons Parassols, dsde l’any 914, i que l l’any 1126 fou infeudat al matrimoni Parella-Cordovana, juntament amb el mas de Planes i altres terres per l’abat de Sant Joan de les Abadesses, Berenguer Arnau. 

A les visites pastorals del 1686 i 1690, el bisbe Pasqual manà que es construís la sagristia. 

Aquesta capella, que ha tingut sempre consideració de santuari on hom acudia amb motiu de calamitats públiques. 

L’edifici és bàsicament el mateix del segle XII, de planta rectangular, sense absis, amb volta un xic apuntada i orientat al nord–oest, seguint la direcció de la vall, tal com és costum habitual a la comarca del Ripollès. 

El presbiteri actual és troba a l’extrem oposat, o sigui, al sud-oest. L’accés a l’església és a la façana lateral nord-occidental. La porta té una petita arcada adovellada sobre una llinda monolítica gruixuda i un timpà llís. La porta de fusta conserva dues filades de ferramenta.
 


La coberta ha estat feta amb teula de ceràmica i amb dos vessants, amb una petita cornisa de pedra. 

Posteriorment li fou afegida la sagristia a llevant i un campanaret de torre a l'angle sud-oest amb obertures d'arc de mig punt. 

Al segle XIX passà a dependre de la parròquia de Sant Pau de Segúries. 

Santa Magdalena de Parella és una capella romànica que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada