dimecres, 2 de desembre del 2015

MARE DE DÉU DEL PÒPULO (O PÒPUL) VALLFOGONA DE RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS. 

Passejant per la població és veu la imatge del campanar convertit en rellotge. Les restes de l’antiga capella de la Mare de Déu del Pòpul encara és poden veure prop de castell de Vallfogona. Fou edificada pels senyors del castell o de la Sala, al final del segle XII. 


Les restes no és esmentada per la documentació fins l’any 1282, quan Dalmau de Palou li llegà uns camps; s’anomena aleshores “de Sancta Maria sita prope stadium de Sala faecunda”. 

Tenia culte , segons les visites pastorals dels anys 1387 i 1432. En aquesta darrera data acabava d’ésser reparada la coberta o volta que devia haver caigut a causa dels terratrèmols  del 1428. 

L’altar i la imatge de la Mare de Déu del Pòpul, l’any 1778 foren traslladats al Santuari de la Mare de Déu de la Salut, proper a l’església parroquial. 
Resta dempeus només el petit campanar quadrat, amb finestres dobles sota el ràfec. La resta  ha estat molt transformada per servir de lloc al rellotge de lpoblació. Al seu costat es veu un tros de l’antiga nau. 

De l’antiga església parroquial, actualment només resten alguns fragments del mur de tramuntana, fins l’arrancada de la volta i el campanar, afegit al costat de tramuntana de l’església. 

Aquest campanar és una petita torre de planta quadrada, amb només, un nivell de finestres, situades a la part alta, vora el ràfec de la coberta, què a quatre vessants. 

Les finestres són petites, amb un arc de mig punt, i distribuïdes per parelles a cadascuna de les quatre cares. 

L’aparell ha esta fet amb petits carreus escairats a cop de maceta, disposats en filades poc uniformes, però regulars. 

L’església només és pot dir que era de nau única sense poder precisar-ne els detalls. Per les característiques de l’aparell, es pot considerar que es tracta d’una construcció del segle XII, bé que fidel encara a les característiques tecnològiques del segle anterior. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada