divendres, 15 de setembre del 2017

SANT MARTIN DE TOURS. GAUSAC. VIELHA E MIJARAN. VAL D’ARAN

PETJADES PER LA VAL D’ARAN 

Gausac, amb el poble de Gasau fou un municipi independent fins a l’any 1970, en que es fusionar en el nou municipi de Vielha e Mijaran.

 
El poble (577 h. 2009/994 m. alt) es troba a l’esquerra del riu Garona i a l’extrem occidental de la plana de Vielha. És situat als peus de la muntanya de Varicauva, encarada a migjorn . 


 Com la major part de poblacions, no tenim referència documentals fins el darrer terç del segle XIII. Consta com a Gausat l’any 1278 i Guasaco el 1298. El 13 de novembre de 1313 els homes de Casau juraren fidelitat a Jaume II, en Sant Martí de Guasaco. El mateix dia juraren fidelitat a Guillem de Castellnou, com a representant del rei el quatre cònsols de Gausac i els trenta-sis homes o caps de casa. 

L’església de Sant Martin de Tours de Gausac és un dels millors exemplars d’arquitectura gòtica aranesa, un estil artístic poc freqüent a la Val d’Aran. A pesar de la inusual unitat estilística que ofereix, sí que s’hi evidencia una seqüencia constructiva que sembla arrenca de la darreria del segle XIII o del començament del XIV fins arribar a la plenitud formal gòtica del segle XV. 

L’edifici és d’una sola nau, amb la incorporació de capelles laterals i encapçalada per un absis poligonal. L’estructura arquitectònica de l’església se sosté a base de pilars de secció semicilíndrica des d’on arrenquen les voltes de creuaria que cobreixen l’edifici; seguint les directrius formals del gòtic, l’absis és de configuració poligonal.  

El campanar podria ser de la primera meitat del segle XVI, mantenint moltes semblances amb el campanar de Sant Miquèu de Vielha. L’aspecte robust respondria a la doble funcionalitat com a campanar i com a torre de defensa. Aquest campanar és de planta quadrada en el primer pis i octogonal al segon. 

Gràcies a la intervenció que s’hi va fer l’estiu del 2001, es confirma la presència d’elements constructius pertanyents a l’últim període romànic. Sant Martin de Gausac conserva quatre elements romànics de gran relleu. Al mur dret del porxo o atri, hi ha encastat un bloc amb un relleu esculpit de la Crucifixió. És una representació de crucifixió de tres claus, de marcada simetria i gran hieratisme, adaptant-se la figura de Crist perfectament als braços de la creu. El cap és marcadament desmesurat, cenyint una corona d’espines. Ens trobem davant d’un Crist majestuós, que no reflexa sofriment, esculpit toscament. Aquest tema escultòric té paral·lels a Sant Pèir d’Escunhau i Sant Miquèu de Vielha. 
 
Un segon element romànic és una pica baptismal decorada amb elements que trobem en d’altres piques de la Vall (Vielha, Escunhau o Betlan). Uns roleus vegetals flanquegen les representacions escultòriques de figuracions humanes; així sota una arcada trobem un personatge amb una destral i un martell i sota un altre arc una màscara i una estilització d’una flor de lis, motiu que també apareix sobre les arcades que es sustenten en columnes estriades. Al costat apareixen dos personatges, un bisbe amb casulla, mitra i bàcul i un cavaller amb escut i llança. Potser ambdues figures facin referència a la vida de Sant Martí, en les vessants de cavaller a qui se li aparegué Crist i com a bisbe, càrrec eclesiàstic que ocupà. La cronologia d’aquesta pica seria d’un moment tardà dins el segle XII o començament del XIII. 

També d’època romànica és la pica beneitera datada aproximadament del segle XII, encastada a l’interior de l’església, pròxima a la porta de sortida; la decoració d’aquesta pica es basa en elements vegetals (tiges, fulles), molt representativa de la resta de piques d’aigua beneita (Mont, Casau, Escunhau, Begós). 

Un quart element seria una interessant lipsanoteca amb decoració de cercles concèntrics. 

Com moltes vegades el temple era tancat i no vam poder fer fotografies de l’interior. Però les complertes dades ofertes pel Conselh Generau d’Aran en la seva pàgina web ens han permet conèixer i publicar aquesta crònica. 

L'església de Sant Martin de Tours forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada