dimarts, 14 d’agost del 2018

SANT ROMÀ DE JOANETES: VALL D’EN BAS. GARROTXA.

PASSEJANT PER LA GARROTXA

Joanetes és un poble (275 h. 2009) situat a l’esquerra de la riera de Joanetes, format per un grup de cases (la població és en gran part disseminada) al voltant de l’església parroquial de Sant Romà.

Es troba a la zona que separa la plana d'en Bas de les valls de Vidrà. Al nord, la vall de Joanetes queda envoltada pel Puigsacalm i per la serra de Santa Magdalena del Mont. A llevant hi ha la serra de la Guàrdia. Al sud i situat als cingles de Cabrera, es troba l'antic terme de Falgars d'en Bas.

Formava un municipi independent fins el 1968. L’antic terme comprenia, a més, el poble de Falgars d’En Bas, el veïnat de Can Trona i la masia i església de Pujolriu. L’any 1970 fou agregat al terme municipal de la Vall d’en Bas, de nova creació.

Apareix esmentat per primera vegada el topònim del lloc en un precepte de Carles el Simple de l’any 898 a favor de la Seu de Girona. Dins la segona meitat del segle X, en un document datat el 957 es fa esment de l’indret.

En l’acta de consagració de l’església del monestir de Sant Joan de les Abadesses, l’any 1150, que hi ha la primera menció al temple de Sant Romà de Joanetes. Segons el text li foren confirmats per part dels bisbes i abats assistents a aquest cenobi tots els béns i esglésies que posseïa, entre les quals figura Sant Romà de Joanetes, amb tots els delmes, primícies, pertinences i oblacions dels parroquians.

El temple de Joanetes era ja possessió del monestir de Sant Joan des de temps antics, segurament des del segle X, i per aquest motiu els abats tingueren el privilegi de la provisió de rectors.

Dins un concepte més ampli el lloc de Joanetes es trobava inclòs territorialment dins les extenses possessions del vescomtat de Bas, i foren, doncs, els vescomtes d’aquesta nissaga els qui ostentaren la plena jurisdicció civil i criminal sobre aquesta vila.

Hi ha notícia que l’any 1208 Gerald de Cartellà, la seva muller i llurs fills vengueren a la canònica de Santa Maria de Besalú la meitat d’un camp situat a la parròquia de Sant Romà de Joanetes.


Posteriorment, dins encara la tretzena centúria, l’església de Sant Romà és esmentada en les Rationes decimarum de l’any 1279,.

Ja al segle XIV, en el Llibre verd del capítol de Girona datat el 1362 és consignat el temple i en els nomenclàtors diocesans de final de segle també hi figura.


La construcció original és del primer romànic, feta amb materials més rudimentaris i que foren substituïts per les restes romàniques que es conservaren, que es poden datar del segle XII. Sembla que fou restaurada l'any 1737, si bé hi ha peces, com a l'entrada, que són d'altres edificacions.

És un temple romànic molt modificat. De l'estructura primitiva només es queda una nau amb volta de canó però a causa de les ampliacions, ha arribat als nostres dies amb planta basilical.

Resten a l'església 3 peces romàniques importants: dos permòdols amb forma de cap d'home i d'una fera i una pila baptismal. Hi ha una llinda de pedra que dóna a la sagristia, amb un relleu en forma d'estrella de 8 puntes datada al 1737.

La porta s’obre a la façana occidental i és formada per un conjunt d’arquivoltes —afegides modernament al segle XVIII—, sense decoració, el qual descansa sobre columnes dobles amb quatre capitells de decoració. El fust i la base de les columnes són llisos i recolzen sobre dos blocs de pedra situats al costat del llindar de la porta. La decoració escultòrica s’acumula a quatre capitells, aparellats els dos de la dreta amb els dos de l’esquerra que repeteixen els mateixos motius ornamentals a banda i banda.

Especialment interessant és el campanar, una torre quadrada aixecada al centre de la façana antiga, i no es pot descartar que correspongui, bé que molt alterat, a l’obra original. L’aparell és format per petits carreus sense polir, ben escairats, disposats en filades uniformes, dintre els tipus constructius rurals del segle XII, on encara és viva la tradició del segle anterior. Sembla que la seva darrera restauració podia haver estat el 1910-

Pica baptismal guardada a l’interior de l’església. És decorada amb tres cordes que es reparteixen per la superfície de la cara.

En una petita capella, a l’angle de migjorn, als peus de l’església de Sant Romà de Joanetes es conserva una pica baptismal de tradició romànica del tipus d’immersió.


Aquest objecte d’utilització litúrgica consisteix en una peça de pedra calcària de forma troncocònica que s’estreny a la part inferior, fins a arribar a una motllura que torna a ésser més prominent, ja a la base de la pica. Conserva, a la part superior, una tapa de fusta partida, i dues frontisses permeten que se’n pugui aixecar la meitat

Sant Romà de Joanetes és una església romànica protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada