dijous, 2 d’agost del 2018

SANT MIQUEL DE CLADELLS. SANTA COLOMA DE FARNERS. LA SELVA

TERRES DE LA SELVA

L’antiga església parroquial de Sant Miquel de Cladells fou el centre d’un municipi de població, (24 h. 2006), totalment disseminada fins l’any 1972, en què fou agregat al de Santa Coloma de Farners.


No consta el moment en què fou erigida aquesta església. Algunes fonts assenyalen que la construcció es va fer al segle XII, però probablement era bastant anterior. En l’acta de consagració de l’església de Santa Coloma apareix una església de Sant Miquel Arcàngel situada a la vall de Santa Coloma. Tan pel nom com pel seu emplaçament geogràfic, és fàcil pensar que aquesta església fos la mateixa de Sant Miquel de Cladells. L'any 950 en la consagració de l’església de Santa Coloma de Farners pel bisbe de Girona Gotmar s'esmenta l'església de Sant Miquel Arcàngel situada en la vall depenent de Santa Coloma. Aquest document indica que es concedeix l'església a Giscafred, fill d'Ennec. De la mateixa manera, el bisbe concedia a l’església de Sant Miquel (i a d’altres esglésies igualment consagrades l’any 950) els delmes, primícies i oblacions dels fidels de la vall de Santa Coloma.

El 1362 apareix esmentada una església parroquial amb el nom de Sancti Michaele de Claudellis. A principis del segle XVIII sembla que estava en bones condicions. L'any 1755 el Consell General actualitzà el repartiment de blat dels diferents masos. Durant la Guerra del Francès el temple fou saquejat i es van destruir els altars majors, del Roser i de Sant Llorenç. El 1828 ja hi ha un nou altar major i un altre dedicat a la Verge dels Dolors. 

La rectoria, força posterior, va ser convertida durant uns anys en hostal i actualment s'utilitza com a casa de colònies

L’edifici actual conserva ben visible la primitiva estructura romànica, bé que amb diverses modificacions i afegits. L'església és d'una sola nau trapezial, amb els murs longitudinals paral·lels, mentre que l'absis i el de ponent estan exageradament esbiaixats. La nau està coberta per una volta de canó apuntada. L'absis és semicircular i en volta de quart d’esfera, possiblement va ser regruixat posteriorment quan és va construir el campanar. El campanar és  de planta quadrada, té quatre finestres de mig punt i està coronat per una coberta piramidal, permet l'accés interior per una escala de cargol de pedra. Adossat al campanar hi ha una estructura semicircular.

Pel costat sud hi ha l'obertura a un cos afegit que fa la funció de sagristia. La nau i l'absis s'uneixen amb un arc presbiteral trencat amb unes impostes arrodonides. A cada lateral de la nau s'obre una capella amb arc de mig punt i finestra de doble esqueixada. La de la dreta té volta de canó i guarda una gran pila baptismal de granit, i la de l'esquerra és de volta de creueria amb clau de volta.


A l'exterior, l'absis, de carreus força regulars, presenta un fris en el ràfec que té nou grups de dues o tres semiesferes amb una creu marcada que els divideix en quatre porcions iguals.

La porta d'entrada original es manté al costat de migdia i està formada per dos arcs de mig punt en gradació, amb unes impostes decorades amb un xamfrà. Enfront s'obre el cementiri amb tancament de mur de pedra que arriba fins a l'absis. Tot el conjunt ha estat restaurat. 

Sant Miquel de Cladells és una església romànica inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada