dimarts, 28 d’agost del 2018

SANTA MARIA DE VILAMÒS. VIELHA I MIJARAN. VALL D’ARAN

PETJADES PER LA VAL D’ARAN

Vilamòs (151 h. 2017/1255 msnm.) és situada en un planell dels vessants de migdia de la muntanya de Uishèra, en una posició molt enlairada respecte a la Garona. Pertany al terço d’Irissa i al partit judicial de Vielha i Mijaran.


El nucli és dominat per l'església parroquial de Santa Maria, un edifici d'origen romànic (segle XII, amb elements anteriors), reformada al segle XVII.


L’església de Santa Maria de Vilamòs consta d’una planta basilical de tres naus: la nau central i la lateral de migdia presenten una volta de canó i la volta de la nau nord és de quart de cercle. Tota l’estructura se sosté a partir de quatre pilars circulars i dos de cruciformes rematats en una imposta sense decorar. La darrera restauració ha posat de manifest la configuració de la maçoneria interior, on s’observa la disposició ordenada i escairada dels carreus, molt pròpia del període romànic.


A la part central del mur de migdia hi ha adossada la torre campanar de l’església, el qual, juntament amb el de l’església de Bossòst, són els dos únics campanars romànics que es conserven a la Val d’Aran. La disposició d’obertures i elements decoratius del campanar de Vilamòs és plenament romànica; en són exemples els finestrals de mig punt adovellats i la decoració llombarda.

Ja durant l’època moderna es va incorporar la capçalera actual, que va substituir l’original romànica. La porta d’accés al temple, originàriament ubicada al mur de migdia, roman situada actualment al mur de ponent i és de construcció moderna, de l’any 1816. A sobre s´hi va col·locar l’antic crismó romànic.

Un dels atractius artístics més interessants de l’església de Santa Maria de Vilamòs són les làpides funeràries romanes, que es troben encastades a diferents àmbits murals. Destaquen sobretot les que hi ha collades a la torre del campanar i que s’observen des del carrer.


A l’interior de la nau hi ha una pica beneitera de marbre, decorada a l’exterior per dues rengles d’escultures separades per  una sanefa, i decoració floral (amb flors de llis) a la resta. També una creu processional gòtica d’argent i una custodia datada de 1768.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia. M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada