dijous, 6 de febrer del 2020

SANTA ANNA DE LLAVORSÍ. PALLARS SOBIRÀ

CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ

La vila de Llavorsí (246 h. 2001/811msnm.) és situada a la dreta de la Noguera Pallaresa, a la confluència amb la Noguera de Cardós, en un lloc on la vall és estreta i voltada de muntanyes que cauen abruptament sobre la població. A Llavorsí, la Noguera Pallaresa canvia de direcció; hi fa un canvi de direcció (hi arriba procedint del nord-oest i se'n va girant cap al sud-oest), alhora que abandona la Vall d'Àneu per entrar en un tram del curs del riu caracteritzat per l'estretor de la vall i els forts pendissos que l'emmarquen.

Les cases de Llavorsí s’esglaonen en els forts pendents, centrades per la plaça de l’església.

La jurisdicció dels distints llocs que formen el municipi de Llavorsí no fou homogènia. Llavorsí, esmentat el 1163 en unes donacions al monestir de Gerri, el pròxim castell de Gilareny (darrer reducte del comtat del Pallars), mencionat ja el 1076 i que tingué un paper defensiu important al llarg de l’edat mitjana a l’entrada de la Vall d’Àneu i de les valls de Cardós i Ferrera, i el poble d’Aidí formaren part dels dominis dels comtes de Pallars, que passaren a la fi del segle XV als ducs de Cardona i marquesos de Pallars fins a l’acabament de l’Antic Règim.


Santa Anna de Llavorsí és una església construïda l’any 1758 amb aires neoclàssics i modificada el 1963. Consta d'una nau de quatre trams coberta amb voltes de llunetes i de dos passadissos comunicats amb la nau per arcs formers de mig punt sobre dos robustos pilars rectangulars; està capçada per un absis semicircular. El cor amb una barana de balustres de fusta descansa en un arc rebaixat i un embigat de fusta; es prolonga als laterals per dues tribunes per banda.

El frontis té el portal en arc de mig punt a base de lloses en ventall i brancals de peces mig picades; també el marc de l'òcul situat a mitja alçada el formen lloses en ventall; el portal està protegit per un ràfec de dues vessants; el coronament de la façana té una cornisa angular sobre caps de biga; dues finestres d'arc de mig punt es troben a mitja alçada, una a cada banda del frontis. Els seus murs són de pedra vista amb tècnica de maçoneria de llosa, ben deixats.

El campanar de torre és troba adossat a l'angle esquerre al nord-oest del frontis orientat a ponent, sobre mateix del carrer, per la qual cosa els baixos del campanar formen un petit túnel o pas cobert amb volta de canó; fa angle recte ja que des de la plaça de davant del temple s'entra pel sud i se surt per l'oest per accedir al carrer lateral

Campanar rústic coetani del temple. Té un primer cos de planta rectangular; el segon de caires aixamfranats està coronat per una gran cornisa sobre caps de biga i per una agulla piramidal vuitavada amb inflexió a la base i coberta de lloses de pissarra amb una creu metàl·lica al cim (creu no inclosa en la mesura de l'alçada). La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen tres campanes; un rellotge d'esfera es troba sota la finestra frontal. Els seus murs són com la resta de l'edifici de pedra vista amb tècnica de maçoneria de llosa. A la cel·la s'hi va per una escala de pedra, entrant a la dreta del temple, que arriba al cor; en travessar-lo s'entra al campanar situat a l'esquerra i s'hi puja per una escala de cargol de fusta en no massa bon estat.

Santa Anna de Llavorsí està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada