dijous, 27 de febrer del 2020

SANTA MARIA DE VALLFEROSA. TORÀ. SEGARRA

PAS A PAS PER LA SEGARRA

Malgrat l’indicador a la carretera indica Santa Maria de Sasserra, per la seva situació respectaré el topònim de l’Enciclopèdia de la Llengua Catalana.  


Santa Maria de Vallferosa (661 msnm.) està situada al llom de la serra que fa de partió entre el barranc dels Quadros a llevant, de la rasa de la Font de Vilella a ponent.

Església de nau  de planta rectangular coberta de volta de canó amb llunetes i amb la capçalera plana. Està adossada a la rectoria i a la casa dels masovers del mas Clavells, entre les quals està encastada, de manera que exteriorment costa d'identificar amb una església.


S'hi accedeix a través d'un porxat adherit al mur de ponent. El portal és rectangular i es troba emmarcat per una motllura ampla i llisa que es recolza damunt d'un petit basament.

El porxo presenta una coberta a dues aigües amb teula àrab que reposa sobre dues columnes octogonals de pedra. Dos graons salven el desnivell entre el sòl i el paviment del porxo, que queda tancat en tot el seu perímetre per un muret. Hi ha dues piques als peus de l’escala.


Centrat damunt del porxo podem observar un campanar d'espadanya amb un arc de mig punt i una campana de mitjans del segle XX, que ha substituït a un altre campanar d'espadanya que es troba al NE de l'edifici, també d'un sòl ull i coberta amb una estructura a dues aigües.

Tot i que té un origen alt-medieval (hi ha documentació que l'esmenta de l'any 1189), l'edifici actual és bàsicament del segle XVIII. De fet, el pintat de l’altar major data de 1724. A la llinda de la porta hi ha la data de 1795. El campanar de maó vist és modern, de l'any 1965.


Santa Maria de Vallferosa, coneguda també com a Santa Maria de Sasserra, és una església  inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada