dijous, 24 de febrer del 2022

CAPELLA DEL ROSER. SANT MARTÍ DE SESGUEIOLES. ANOIA

 POC A POC PER L’ANOIA 

Dóna nom al carrer en el que la varen edificar. S'alçà durant el segle XVII gràcies el finançament que, en bona part, prové de la família Dalmases, un dels cognoms més il·lustres amb què compta el poble de Sant Martí. Inclús un membre d'aquesta família arribà a nivell de noble. 

El 1647 es promou la Fundació de la Capella del Roser, essent rector de la parròquia Mn. Antoni Tomàs, de Conill. El 27 de novembre de 1674, Pau Dalmases, que ja residia a Barcelona, institueix un Benefici sota la invocació de la Mare de Déu del Roser. Va ser construïda l'any 1670.

 La capella del  Roser és una construcció de pedra força ben treballada, modesta si voleu, però que ofereix un caire de seriositat i de bona impressió al visitant.

És un edifici senzill, d'una sola nau de planta rectangular, amb portal de llinda recta i una finestra de doble esqueixada. Al capdamunt hi ha un campanar d'espadanya afegit amb posterioritat. 

Durant la construcció de l'Esglèsia parroquial actual, bona part dels oficis religiosos se celebraren a l'esmentada capella.

 La Capella del Roser de Sant Martí Sesgueioles és una obra inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons. Pag. Ajuntament Sant Martí de Segueioles i Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada