dijous, 16 de febrer del 2023

SANT DOMÈNEC DE LES PUELLES. AGRAMUNT. URGELL

 AVANCEM PER L’URGELL 

Les Puelles és una petita  població  a  la ribera del Sió. Situat en un petit relleu del terreny, amb una extensa plana als peus, el nucli urbà és format per un carrer i alguna altra casa escadussera. Del conjunt es destaca el gran edifici que havia estat el castell de les Puelles.. El terme de les Puelles pertangué als senyors de Puigverd fins al 1315 i sembla que hi restà vinculat. És molt possible que no existís com a nucli poblat fins a l’inici del segle XVIII. 

Les Puelles com a població va ser municipi en solitari fins a 1857 moment en què es va crear el municipi de Donzell conjuntament amb les poblacions veïnes de la Donzell d'Urgell, Montclar d'Urgell i Rocabertí de Sant Salvador, fins que finalment el 1970 totes les poblacions del municipi de Donzell van passar a formar part del municipi d'Agramunt.

Al centre del petit poble de Les Puelles es troba l'església de Sant Domènec. És de planta rectangular, absis pla i teulada a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal. 

Al centre de la façana hi ha la porta d'arc de mig punt adovellat; a la clau de l'arc hi ha un relleu on apareix la data 1862. La porta està coronada per un timpà triangular amb l'interior buit. Per sobre la porta hi ha un petit òcul i la façana queda rematada per una gran timpà triangular. 

Pel costat dret de la façana sobresurt un campanar de torre de planta quadrangular. A la part superior s'obre a cada cara una finestra d'arc de mig punt on s'ubiquen les campanes i està coronat per una teulada triangular i pinacles als angles.

El parament és de maçoneria irregular, tret de les pedres cantoneres que són carreus ben escairats. La part superior del campanar sembla feta amb carreus aprofitats de construccions antigues. 

Sant Domènec de les Puelles és una església neoclàssica inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Enciclopèdia Catalana i Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada