dimarts, 14 de març del 2023

MARE DE DÉU DE L’ASSUMPCIÓ DE PRADELL. PREIXENS. NOGUERA

 POC A POC PER LA NOGUERA 

Pradell o també Pradell de Sió és un poble situat a la dreta del riu Sió, a la zona de regadiu del canal d'Urgell. 

L'antic castell de Pradell està documentat des de l'any 1086. Molt reformat el 1738, quan fou convertit en lloc de residència.


 L'església apareix documentada el 1172 en la publicació sacramental del testament de Bertran de Preixens. La jurisdicció pertanyia, en 1365-70, a Arnau de Riu-de-set; el 1381 n'era senyor Simó de Torres i, més endavant, la jurisdicció pertanyia als Montlleó i, finalment, als Margalef. 

No obstant això, l'actual temple és de factura moderna i es creu que fou construït sobre l'original romànic. De fet, quan l'any 1738 el castell de Pradell fou reconvertit en habitatge particular s'inicià la construcció de l'actual església.

 L'església parroquial de Pradell de Sió, dedicada a la Mare de Déu de l'Assumpció, està ubicada just al costat del castell, a la part superior del nucli de Pradell i al costat de la plaça de l'Abadia. 

Es tracta d'un edifici senzill de petites dimensions i amb una coberta de teula àrab de dos aiguavessos amb el carener paral·lel a la façana principal. Presenta, adossat, un campanar de secció quadrada i obertures d'arc de mig, amb una coberta de teula àrab a quatre vents i un ràfec amb una filera d'imbricacions. 

La façana principal de l'església és austera, amb un sol eix de composició vertical centrat constituït per una portada d'arc a nivell amb una llinda senzilla de pedra i un petit òcul a la part superior. El parament és fet amb filades horitzontals de carreus més o menys regulars i escairats. 



He de fer menció a dues persones que malgrat haver de marxar ens van mostrar amablement part de l’interior del castell de Pradell. 

Mare de Déu de l’Assumpció de Pradell és una església protegida com a Bé Cultural d'Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grai

Fons documental: Viquipèdia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada