dimarts, 28 de març del 2023

MARE DE DÉU DELS ARCS. CLARAVALLS. TÀRREGA. URGELL

 AVANCEM PER L’URGELL 

El poble de Claravalls conserva l'antiga estructura de recinte emmurallat, a més a més d'un dels antics portals d'entrada al clos. El Castell domina la part alta del poble. 

A l’altra banda de la carretera hi ha el temple parroquial dedicat a la Mare de Déu dels Arcs. L’església, força antiga però engrandida al segle XVIII, era la capella del fossar parroquial. 

Mare de Déu dels Arcs és una ermita d'una sola nau amb tres trams amb una estructura de coberta de dos vessants i uns murs disposats en fileres regulars. 

Al centre de la façana s'hi aixeca un campanar d'espadanya d'un sol ull amb una campana al centre. Just a sota s'obre un petit rosetó molt simple i en un nivell inferior s'obre la porta d'accés de mig punt rebaixat fet amb dovelles. 

Interiorment l'ermita és coberta amb volta de canó i en el presbiteri hi ha un contracor elevat on es venera la Verge dels Arcs, una talla de pedra del segle XIV. És una estança coberta amb volta de creueria. 

La Mare de Déu dels Arcs, fou proclamada patrona de Claravalls el 1782. La imatge antiga, d’alabastre, fou destruïda el 1936 i l’actual n'és una reproducció. Situada davant de l’ermita hom troba la creu de Claravalls, datada al segle XVIII. 

Mare de Déu dels Arcs de Claravalls és una ermita protegida com a Bé Cultural d'Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Enciclopèdia Catalana/ Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada