dijous, 30 de març del 2023

SANT SALVADOR DE CLARAVALLS. TÀRREGA. URGELL

 AVANCEM PER L’URGELL 

El poble de Claravalls, és situat a llevant del tossal d’Espígol. El lloc de Claravalls és conegut des de l’any 1090, en què Guitard donà a Santa Maria de la Seu d’Urgell un alou a Claravalls. La parròquia de Sant Salvador de Claravalls estigué subjecta a Santa Maria de Guissona, tal com consta en l’acta de consagració de l’esmentada canònica de l’any 1098. 

A la darreria del segle XIV, en la dècima papal recaptada al bisbat d’Urgell l’any 1391, consta que el capellà de Clares Valls hi contribuí amb 20 sous. 

La primitiva església devia perdurar fins que als segles XVII-XVIII es construí un nou temple, d’estil neoclàssic, que fou tancat al culte el 1965 i restaurat el 1992. Les seves funcions parroquials s’han traslladat al temple de la Mare de Déu dels Arcs, fora del nucli antic. 

Església molt senzilla d'una sola nau amb tres capelles laterals a banda i banda cobertes amb un arc de mig punt suportats per pilars. Damunt d'aquests s'eleva una tribuna. L'absis és poligonal. El presbiteri igual que tota l'església és cobert per una volta de canó recoberta de nervis que s'entrellacen entre si adoptant una forma romboïdal. 

A cada banda dels peus de l'església hi ha dos grans òculs que donen llum a l'església. A sobre del cor s'eleva una tribuna de grans dimensions. 

Exteriorment cal destacar la porta d'accés que és d'estil renaixentista, allindada i flanquejada per dues columnes estriades sostingudes per un alt basament i capitell dòric. Aquestes sostenen un fris amb una inscripció gravada: "trans figuratio Domini" i un frontó triangular. 

El campanar consta de tres cossos, clarament diferenciats, amb una estructura quadrangular. Aquest és cobert per una balustrada on en els extrems s'adossen quatre grans boles exemptes. 

Sant Salvador de Claravalls és una  església protegida com a Bé Cultural d’Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental. Enciclopèdia Catalana/Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada