dijous, 8 d’agost del 2024

SANT MIQUEL DE CASTELLTALLAT. SANT MATEU DE BAGES

 TERRES DEL BAGES 

En aquest petit nucli de població hi ha situat l’Observatori Astronòmic de Castelltallat. 

Aquesta església es trobava dins l’antic terme del castell de Castelltallat, als peus del mateix castell. Des d’un principi degué ser la parròquia de gran part del terme, sobretot del sector nord-occidental. 

El castell és documentat des del 938, primerament com a Castro Monte Donno, fins que el 996 apareix Castro Tallado, si bé tots dos noms coexistiren durant un temps. 

L’església de Sant Miquel es troba documentada el 1031, quan un germà del vicari del castell de Castelltallat feu una deixa a l’església de Sant Miquel de Castro Monte Donno. Abans del 1154 trobem documentada la funció parroquial, que ja no abandonà més. L’edifici ha sofert, com la major part dels edificis parroquials, diverses reformes. La primera, ja al final del segle XI, quan el 1081 es feu una deixa per a l’obra de Sant Miquel de Castelltallat; el 1428 se n’hi havien fet d’altres que desconeixem, i diverses dates, 1700, 1729, inscrites en les seves parets, indiquen reformes en el temple primitiu o en el romànic, que l’han transformat gairebé totalment. Fa uns anys s’hi han fet unes obres de neteja que permeten de comprovar els seus paraments. 

Sant Miquel de Castelltallat és una església alçada dalt d'un turó en el centre del poble. Segurament construïda amb les pedres del castell que hi havia al cim. Presenta una nau central i una lateral esquerra. L'exterior està com emmurallat i voltada tota ella d'un petit jardí i cementiri. Està alçada i s'hi accedeix per una escalinata.

A l'any 1581 s'hi afegeix la capella del Roser, encarregada a un mestre d’obres occità anomenat Frances castell. 

El 1677 l'església es torna a engrandir amb la capella del Sant Crist a continuació de l’anterior i construïda pels mestres d’obres Francesc Artigues  i Joan Bonet, també occitans. 

Al segle XVIII s'hi tornen a fer reformes. Al segle XIX es completen les obres i queda tal com es pot veure actualment. 

Durant l'any 2002 l’església va ser restaurada i pintada. 

En el seu interior conserva uns retaules barrocs i neoclàssics, Com:   

Retaule de Sant Miquel Arcàngel. Es tracta d'un retaule de gran valor, restaurat pels Serveis de Restauració de Béns Mobles del Departament de Cultura de la Generalitat a l'any 2002. Està ubicat a l'altar major, i està molt ben conservat. És d'estil barroc i data del 1613. Només es coneix el nom del fuster que el va fer: Hilari Orta de Manresa.

Retaule del Roser. Integra elements dels segles XVII i XIX. Les taules que representen els misteris, situades a dalt i a baix són del xegle XVII i d'estil barroc. La resta és de començaments del XIX (1805-1817) i va ser encarregada al taller d’en Tomàs Padró de Manresa. 

Retaule del Sant Crist. És d'estil barroc i està data del 1703. Se'n desconeix l'autoria. N'hem de destacar les columnes salomòniques dels costats, exhibides a Barcelona amb motiu de l'exposició universal del 1929, i la imatge de Déu Pare a la part superior. Per la guerra civil es va malmetre la base que ara és d'obra. 

També una Creu processal. Peça d’orfebreria barroca, custodiada dintre l’església i solament visible tres cops l’any: Nadal, Pasqua i Festa Major. Creu processional d’argent datada al segle XVIII. Està col·locada sobre una barra que la fa portadora. Les seves dimensions son reduïdes, aproximadament uns 50 o 60 cms. Està bastant treballada, amb els extrems dels braços lobulats i la figura de Crist crucificat. 

Sant Miquel de Castelltallat  és una església inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades. Miquel Pujol Mur

Fotografia. M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Catalunya Romànica, Viquipèdia i pàgina web Ajuntament de Sant Mateu de Bages.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada