dimarts, 6 d’agost del 2024

SANT MATEU DE BAGES

 TERRES DEL BAGES 

Sant Mateu de Bages està ​​situat als vessants de la serra de Castelltallat. Per la seva situació, rep el nom popular de Mirabages. 

Aquesta església es trobava dins l’antic terme del castell de Sant Mateu, al mateix lloc de Sant Mateu. Molt aviat degué adquirir la funció de parròquia, categoria que manté encara avui dia. El lloc apareix documentat a partir del 983 i una referència concreta a l’església no la trobem fins el 1078, quan Adalès, de la família vescomtal de Cardona, feu una deixa a Sant Mateu, lloc que suposem que es tracta del que estudiem, ja que en aquell temps era una propietat vescomtal. 

Hem d’esperar la llista de parròquies anterior al 1154 per saber que l’església de Sant Mateu tenia funcions parroquials, que ha mantingut fins ara. L’edifici antic havia sofert diverses reformes, però fou substituït totalment per un de nou el 1831, conservant-se’n, això no obstant, el campanar antic. 

L’església va ser profanada el 1936 i va haver-se de reparar de nou. L’edifici és destinat al culte com a parròquia de Sant Mateu. 

Del primitiu temple de Sant Mateu, erigit el segle X, només resta dempeus el campanar que, bé que es conserva gairebé sencer, ha sofert algunes modificacions, consistents en l’escapçament del cimal, l’atalussament de la base i l’encegament de les finestres biforades del segon tram. Aquest cloquer, alt i esvelt, és un prisma de planta gairebé quadrada, que s’apropa als 16 m d’alçada. 

Un conjunt de capitells procedents del campanar són conservats actualment al Museu Comarcal de Manresa. 

L’actual construcció és de planta rectangular, sense creuer , adossada a una casa a la part posterior. Presenta una nau central amb altars laterals. La façana és molt simple: un portal alçat que s'hi accedeix per una petita escalinata, i un òcul a sobre, coronat per una inscripció gòtica. La coberta és a dues aigües. 

Just sobre l'altar hi ha un cos excel·lent que ressalta aquesta part a l'exterior. Destaca com a element important, el seu campanar de torre quadrada situat al lateral esquerre -al centre del mur- i que data del segle  X . L´interior és senzill i relativament ben conservat.  

L’església de Sant Mateu de Bages és una edificació d’origen preromànica inclosa a l' Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i protegida com a Bé Cultural d'Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Catalunya Romànica i Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada