dimecres, 27 de març del 2013

SANT MIQUEL DE LES MASIES DE NARGÓ. COLL DE NARGÓ. ALT URGELL.

TERRES DE L’ALT URGELL.

No havíem arribat a la capella en una altre ocasió però assabentats del camí apropiat aquesta vegada si que l’hem trobada. Per una pista de terra que surt de la carretera s’hi pot anar en cotxe; però nosaltres temorosos del camí, sabia prudència quan no el coneixes; vam deixar el cotxe aparcat a una vora de la pista i vam continuar a peu. L’exercici és saludable a qualsevol edat.
 

La datació de l’edifici se situa entre el segle XI i principis del segle XII, dins la tradició del romànic llombard.

La capella de Sant Miquel, annexa a Sant Climent de Coll de Nargó, segons una relació de 1758, no tenia cementiri ni ornamentació pròpia, es duia de la parròquia quan s’hi celebrava, cada 8 de maig, l’ofici posterior a la processió.
 

Aquesta capella és una construcció simple i senzilla. Composta per una nau, llarga i estreta caçada per un absis semicircular a llevant i unit amb la nau per mitjà d’uns simples ressalts.

La nau té un sostre d’embigat de fusta, llevat del primer tram que accepta una volta de pedra de mig punt. L’absis és cobert amb una volta de pedra d’un quart d’esfera.
 

La llum entra a la nau per tres finestres. Una es troba al mur sud de la nau i és de doble esqueixada i asimètrica. Les altres dues d’esqueixada simple és troben a l’absis.

Els murs de nau apareixen totalment nus, sense cap element decoratiu, llevat d’una rústega creu de pedra que corona el pinyó de la façana de ponent, òrfena de campanar. El mur nord és reforçat amb contraforts.
 

L’absis és ornamentat amb un fris d’arcuacions cegues que , sota una cornisa, circueixen l’hemicicle absidal, distribuïdes simètricament en tres sèries d’arquets entre lesenes, amb l’additament de mènsules als punts de contacte.

L’accés a l’església es pot fer a traves de dos portals, sense cap d’ells sembla l’original. D’estructura simple són coronats amb un arc de mig punt extradossat amb dovelles de pedra tosca.
 

Amb l’ajut i col·laboració dels veïns de Les Masies i de Coll de Nargó, l’edifici  comença a ser restaurat l’any 1977 i s’allargaren les obres fins 1983.

Sant Miquel de les Masies de Nargó és una capella romànica protegida com a Bé Cultural d’Interès.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada