dimarts, 25 de setembre del 2018

MARE DE DÉU DEL SOLER. MONTARDIT DE BAIX. SORT. PALLARS SOBIRÀ

CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ

La Mare de Déu del Soler és una ermita (706 msnm.) situada en un coster a la dreta de de la Noguera Pallaresa, vora de l’hostal Nou. Pertanyia a l'antic terme d' Enveny

Es diu que en aquest indret existí un castell i una comunitat de l'Ordre del Temple.

Tot i que d'origen romànic, segles XII-XIII aquesta església fou profundament reformada durant el segle XVII-XVIII. Entre les seves modificacions hi ha el campanar d’espadanya.

Durant el segles XIII i XIV era la seu del Priorat de Soler4, dependent del monestir de Gerri. A partir del XVIII es considera com una simple capella de l’església parroquial d’Enveny.

La Mare de Déu del Soler és un edifici d'una nau rectangular, de proporcions molts allargades.

El presbiteri, però, no sobresurt a l'exterior. A llevant hi ha un absis semicircular amb volta de tambor i mancat, a l’exterior de tota decoració.

La nau es troba dividida per tres arcs faixons que suporten la coberta de fusta i el llosat. Un banc d'obra corre al llarg de la nau. 

La porta situada a migdia té un arc de mig punt format per dovelles molt ben tallades i de grans dimensions.

El gran campanar d'espadanya, d’estil barroc, de dos arcs ocupa tota la façana de ponent i li confereix un perfil molt característic.


La Mare de Déu del Soler ha estat la patrona de Sort i té força renom a tota la contrada. El primer diumenge de maig s'hi celebra un gran aplec. S'hi venera una imatge de la Mare de Déu amb l'Infant que, si bé és moderna, està feta copiant l'antiga, malauradament desapareguda.


L’ermita de la Mare de Déu del Soler és una obra inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada